1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työelämä

Eläketurvakeskus: Miehet saavuttavat palkkahuipun 10 vuotta naisia aikaisemmin

Eläketurvakeskuksen palkkavertailun mukaan keskimäärin suurinta palkkaa nostaa 42-vuotias mies.

työelämä
Viidenkymmenen euron seteleitä.
Henrietta Hassinen / Yle

Miesten ja naisten välisistä palkkaeroista on saatu jälleen uutta tietoa. Eläketurvakeskuksen tuore palkkavertailu vahvistaa nykyisen tiedon sukupuolien välisestä epätasa-arvosta työmarkkinoilla.

ETK:n vertailu muun muassa paljastaa, että eniten tienaavat nelikymppiset miehet. Miehet saavuttavat palkkahuippunsa keskimäärin 42-vuotiaina. Naisilla oman palkkahuippunsa saavuttamiseen kuluu kymmenen vuotta enemmän.

Kun miesten ansiotulot nousevat tasaisesti 20-vuotiaasta 40-vuotiaaseen asti, naisten ansiokehitys tyssää 30 ikävuoden tienoilla. Naisilla nousu jatkuu vasta 35 ikävuoden jälkeen.

Ja vaikka naisten palkkakehitys lähtee uudelleen käyntiin, se ei tavoita miesten huippua edes kymmenen vuotta myöhemmin.

Jos nainen mielii kovatuloisimpien naisten kymmenykseen, hänen pitää takoa noin 4 200 euroa kuukaudessa. Samaan joukkoon haluavan miehen pitää tienata noin 5 600 euroa.

Miesten keskiansiot neljänneksen suuremmat kuin naisten

Palkansaajien keskimääräinen kuukausiansio oli ETK:n tilastojen mukaan viime vuonna 2 860 euroa. Mediaanitulo oli 2 610 euroa, eli puolet palkansaajista sai vähemmän ja puolet enemmän palkkaa kuin 2 610 euroa kuussa.

Kun keskiansioita tarkastellaan sukupuolen mukaan, palkkaerot nousevat selvästi esille. Viime vuonna työssäkäyvä mies tienasi keskimäärin 3 260 euroa kuukaudessa. Naisen tulot jäivät 2 470 euroon, eli neljännekseen miesten tuloista. Vuodessa eroa siis kertyy noin 9 500 euroa.

Eläketurvakeskuksen mukaan syypää räikeisiin tuloeroihin ovat vahvasti sukupuolittuneet työmarkkinat. Määräaikaiset työsuhteet, osa-aikatyöt ja lasten hoidon takia keskeytyneet työurat näkyvät enemmän naisten kuin miesten työelämässä.

Lue myös:

Katso hakukoneesta, miten miesten ja naisten palkat eroavat eri ammateissa ja ketkä ansaitsevat eniten

Sama ammatti ja sama yritys – naisen ja miehen palkkaero on tilastojen mukaan Suomessa 3 prosenttia

Lue seuraavaksi