1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pariisi

Ranskassa hallitus on kokoontunut hätäkokoukseen mellakoiden takia

Keltaliivit ovat ilmoittaneet jatkavansa Macronin politiikkaa vastustavia mielenosoituksiaan ensi viikonloppuna.

Saavuttuaan Argentiinasta G20-kokouksesta presidentti Macron suunnisti Pariisin Riemukaaren luo katsomaan edellisen illan mellakoiden tuhoja. Kuva: Etienne Laurent / EPA

Presidentti Emmanuel Macron on kokoontunut hallituksensa kanssa pohtimaan, julistetaanko Pariisin poikkeustila mellakoiden takia.

Mielenosoittajat tuhosivat eilen Pariisissa autoja ja liikkeitä ja tärvelivät Ranskan kansallisia muistomerkkejä. Mellakoissa loukkaantui 133 ihmistä, joista monet poliiseja. Yli neljäsataa ihmistä on pidätetty.

Keltaliivisten protestoijien liike on ilmoittanut uusista mielenosoituksista ensi lauantaina. Hallituksen tiedottaja Benjamin Griveaux sanoi, että hallitus on valmis neuvottelemaan mielenosoittajien kanssa, mutta hallitus ei aio muuttaa suuntaansa.

Keltaliivit ovat mielenosoituksissaan vaatineet niin polttoaineiden hinnankorostuksen perumista kuin vastustaneet Macronin talousuudistuksia, jotka mielenosoittajien mielestä hyödyttävät rikkaita muiden kustannuksella.

Protesteissa kolmas kuolonuhri

Yksi henkilö menehtyi sunnuntaina liikenneonnettomuudessa, joka liittyi keltaliivien mielenosoitukseen Etelä-Ranskassa Arlesin kaupungin lähellä. Viranomaisten mukaan mielenosoittajat olivat pystyttäneet tiesulun, joka aiheutti kymmenen kilometrin pituisen liikenneruuhkan. Surmansa saanut oli autoilija, joka törmäsi jonossa olleeseen toiseen autoon.

Niin kutsuttujen keltaliivien protesteissa on aiempina viikkoina kuollut kaksi ihmistä. Viranomaisten mukaan myös nämä kuolemat olivat liikenneonnettomuuksia.