1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmastonmuutos

YK:n ilmastokokous alkamassa Puolassa – Luontotoimittaja David Attenborough puhuu päättäjille

Petteri Taalas: Ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi tarvitaan valtion, yritysmaailman ja ihmisten yhteistyötä.

ilmastonmuutos
Pitkän pöydän ääressä on naisia ja miehiä. Heidän edessään yleisöä.
YK:n ympäristökokous käynnistyi sunnuntaina Puolan Katowicessa, virallinen avajaistilaisuus on maanantaina.Andzej Grygiel / EPA

YK:n ilmastokokous on alkamassa Puolan Katowicessa. Kokouksen tavoittena on sopia säännöistä, joilla kolme vuotta sitten solmittu Pariisin ilmastosopimus pannaan toimeen käytännössä.

Vuonna 2015 solmitun Pariisin sopimuksen tavoite on hillitä maailman keskilämpötilan nousu selvästi alle kahteen asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna ja pyrkiä toimiin, joilla lämpeneminen saataisiin rajattua alle 1,5 asteen.

Vastikään julkaistun IPCC:n raportin mukaan ihmiskunnan hyvinvoinnin kannalta parhaassa ratkaisussa päästöt alkaisivat laskea jo seuraavan viiden vuoden aikana.

Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas muistuttaa, että sillä tiellä me emme vielä ole.

– Pariisin sopimuksen yläraja, eli kahden asteen lämpötilan nousu, saavutetaan myös suhteellisen pian, ellei rivakampiin toimiin ryhdytä, toteaa Taalas.

Ja se viimeinen vaihtoehto.

– Jos emme tee mitään, niin silloin tällä vuosisadalla saavutetaan 3-5 astetta lämpimämpi ilmasto. Se tarkoittaa merkittäviä luonnonkatastrofien määrien kasvua ja merkittäviä tappioita maailman maataloustuotannolle, sanoo Taalas.

Petteri Taalas
Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas.Salvatore di Nolfi / EPA

Käytännössä tarvitaan yhteispeliä

Käytännössä Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanoon tarvitaan yhteistyötä. Niin hallinnon, yksityisen sektorin kuin kuluttajienkin on toimittava, jotta ilmastonmuutos saadaan kuriin.

– Hallinnollisella päätöksillä tuetaan sitä, että siirrytään vähäpäästöisiin ja ei-fossiilisiin energia- ja liikenneratkaisuihin.

Taalaksen mukaan yksityisen sektorin toimijoilla on jo hyviä valmiuksi toteuttaa Pariisin sopimusta, mutta nekin tarvitsevat valtion toima, jotta investointiympäristö olisi houkutteleva.

Kolmantena yhteistyötahona olemme me, yksittäiset kuluttajat.

– Kuitenkaan pelkästään kuluttajien valinnoilla ei ilmastonmuutosta ratkaista. Kaikkia kolmea tarvitaan, toteaa Taalas.

Vetoomuksia kokouksen alla

Odotukset kokouksen suhteen ovat korkealla. Katowiceen kokoontuu edustajia lähes 200 maasta. Useita vetoomuksia ripeistä toimista ilmastonmuutoksen välttämiseksi onkin julkaistu Katowicen kokouksen alla, muun muassa presidentti Sauli Niinistö ja joukko eurooppalaisia valtionjohtajia vetosivat ilmastokriisin pysäyttämiseksi.

Petteri Taalas toivoo, että Katowicen kokouksessa kaikki menee hyvin ja huolenaiheista huolimatta tuloksia saadaan.

– Usein neuvotteluprosessit ovat sellaisia, että viimeisinä öinä kyetään punnertamaan se tulos. Toivoa ei pidä heittää, mutta ei ole varmaa, että tulokset syntyy niin kuin toivotaan.

Sir David edustaa tavallista ihmistä

”Kansalaisten paikan” ottaa Katowicen kokouksessa luontotoimittaja Sir David Attenborough. Hän pitää puheen maailman kansalaisten puolesta.

– "Kansalaisten paikan" on tarkoitus edustaa satoja tuhansia ihmisiä ympäri maailmaa. Ihmisiä, joiden elämään ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan tai vaikuttaa jo, kuvaili David Attenborough BBC:n haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

– Muistutan politiikkoja, virkamiehiä ja hallintoa siitä, ettei kyseessä ole teoreettinen asia, vaan kyseessä on oikeiden ihmisten tulevaisuus, sanoo Attenborough, joka pitää puheensa avajaistilaisuudessa maanantaina.

Lue seuraavaksi