Herätys: Ilmastokokousta isännöivän Puolan kaivoksissa uskotaan edelleen hiileen, veromätkyt maksettava tänään, luvassa lumisateita

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Mielenosoittajis Brysselissä.
Olivier Hoslet / EPA

Ilmastokokouksen isäntämaa Puola lämpiää kivihiilellä

Tomasz (vas.) on työskennellyt Bogdankan hiilikaivoksessa kymmenen vuotta.
Yle vieraili Bogdankan hiilikaivoksessa Puolassa.Petri Raivio / Yle

Kansainvälisen ilmastokokouksen isäntämaa Puola tuottaa neljä viidesosaa sähköstään polttamalla hiiltä. Kävimme syvällä maan sisällä katsomassa, mistä kivihiili tulee ja miksi se ei poistu käytöstä vielä pitkään aikaan. Puolan Katowicessa eilen alkaneessa YK:n ilmastokokouksessa on tarkoitus sopia, miten Pariisin ilmastosopimus pannaan täytäntöön.

Veromätkyjen eräpäivä tänään – palautukset ensi viikolla

Veropäätös
Jäännösveron ensimmäinen erä tulee maksaa tänään.Henrietta Hassinen / Yle

Tänään on veromätkyjen maksamisen ensimmäinen eräpäivä. Jos jäännösveron määrä on 170 euroa tai enemmän, summa jaetaan kahteen maksuerään. Veronpalautukset maksetaan ensi viikolla.

Haetaan ketterää kunnansihteeriä – meneekö työpaikkailmoittelun markkinahenkisyys jo överiksi?

Grafiikka

Todennäköisesti melkein jokainen kokee riittämättömyyttä luettuaan työpaikkailmoitusta, jossa hakijan odotetaan olevan tiedoiltaan ja taidoiltaan jotain super- ja yli-ihmisen väliltä. Ilmoituksiin ovat viime vuosina hiipineet markkinoinnista tutut ilmaisut, superlatiivit ja toinen toistaan hurjemmat hehkutukset. Tutkijan mielestä liian värikäs ilmoitus voi hämmentää hakijoita.

Lännestä leviää lumisateita

Maanantain sääennuste.
Yle Sää

Päivällä lunta sataa etelässä ja lännessä. Illalla sadealue leviää maan keskiosaan ja tiistaiyönä myös pohjoiseen. Samalla sää lauhtuu etelässä ja sateet muuttuvat vedeksi. Keli on ajoittain laajalti huono. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.