Uusia tuhkarokkotartuntoja ei ole ilmennyt – muutama lapsi on määrätty kotieristykseen

Tuhkarokon torjuntatoimet ovat jatkuneet läpi viikonlopun Pohjanmaalla.

tuhkarokko
Luodon kunnan keskustaa kuvattuna 30. marraskuuta
Pohjanmaalla sijaitsevassa Luodossa on todettu tuhkarokkotartunta esikouluikäisellä lapsella.Tomi Hirvonen / Lehtikuva

Uusia tautitapauksia ei ole ilmennyt ja Luodosta kotoisin oleva alle kouluikäinen lapsi on toistaiseksi ainoa tuhkarokkoon sairastunut.

Noin 300 altistuneesta oli sunnuntai-iltaan mennessä tavoitettu ainakin 180. Tänään selviää kuinka monta heistä on tarvinnut vasta-ainelääkitystä tai ylimääräistä rokotusta. Tällä viikolla jatketaan myös ylimääräisiä rokotustilaisuuksia, jo sadat ovat täydentäneet rokotesuojaansa.

Lauantaina joitakin lapsia määrättiin kotikaranteeniin tartuntatautilain perusteella. Heidän vanhempansa kieltäytyivät rokotteesta lapsen altistumisesta huolimatta.

Tartunnan jäljitykseen osallistuvat Pietarsaaren sosiaali- ja terveysviraston tartuntatautihenkilökunta, Vaasan ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit sekä valtakunnallisesti Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos THL.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) tutustuu tuhkarokkotilanteeseen tänään. Vierailu oli tosin jo aiemmin sovittu, hän avaa Kokkolassa Keski-Pohjanmaan keskussairaalan uuden siiven. Saarikko vetosi jo vetosi jo perjantaina vanhempiin, että nämä rokottaisivat lapsensa.

Kokkolasta Saarikko matkaa Oulaisiin. Siellä häntä on vastassa mielenosoitus Oulaskankaan sairaalan synnytysosaston lakkauttamista vastaan.