Turkulainen Katedralskolan on valtakunnallisen lukiovertailun ykkönen

Myös Puolanmäen lukio menestyi lukiovertailussa. STT:n lukiovertailussa ylioppilaskirjoitusten tuloksia verrataan opiskelijoiden lähtötasoon.

ylioppilaskirjoitukset
ylioppilaslakit

Turkulainen Katedralskolan menestyi parhaiten STT:n valtakunnallisessa lukiovertailussa. Kymmenen menestyneimmän lukion joukkoon ylsi niin ikään turkulainen Puolalanmäen lukio. Se sijoittui lukiovertailussa sijalle kymmenen.

Katedralskolanissa ylioppilastutkinnon suoritti vuoden aikana 90 opiskelijaa. Rehtori Marianne Pärnäsen mukaan lukiossa on nähty paljon vaivaa, että opiskelijoille luennoimisen sijaan heidät saadaan tekemään itse aiempaa enemmän työtä oppimisensa eteen koulupäivien aikana.

– Ainoa keino oppimiseen on tehdä ja tutkia itse. Jos opettaja vain kertoo ja luennoi asioista, koko oppimistyö jää opiskelijalle iltapäiviin ja iltoihin. Minusta sen pitäisi olla päinvastoin, eli että koulussa tehdään työtä ja sitten saadaan vähän vapaa-aikaakin. Ei aikuinenkaan tee niin, että viettää aikaa työpaikalla ja tekee varsinaiset työt kotona, Pärnänen sanoo.

Määrätietoista opiskelua

Katedralskolanissa on myös tietoisesti pyritty jakamaan opiskelijoiden työtaakkaa tasaisesti opiskelujaksojen ajalle ja välttämään perinteistä mallia, jossa tärkeintä on koeviikko.

– Olemme tehneet muutoksia arviointiin niin, että fokus olisi siinä, mitä opiskelijat tekevät jakson aikana. Kun uusi jakso alkaa, työnteko alkaa heti ja määrätietoisesti. Sitten, kun palautetta saa kurssin aikana, opiskelijat saavat tietää, missä menevät ja mitä pitäisi vielä parantaa, Pärnänen kertoo.

STT vertaili toisiinsa lukion syksyllä 2015 aloittaneiden sisääntulokeskiarvoja ja koko vuoden 2018 ylioppilaskirjoitusten tuloksia.

Vertailun tulokset näyttävät, missä lukioissa opiskelijat ovat nostaneet arvosanojaan eniten. Muuttujista käytettiin koulukohtaisia keskiarvoja.