Huhujen ympäröimä Nigerian presidentti vakuuttaa olevansa elossa: ”Se olen todella minä”

YouTubessa, Facebookissa, Twitterissä on levitetty jo kuukausien ajan huhuja, joiden mukaan presidentti olisi kuollut, ja että hänenä esiintyisi toinen mies.

Muhammadu Buhari
Nigerian presidentti Muhammadu Buhari matkalla rukoushetkeen Abujassa, Nigeriassa.
Nigerian presidentti Muhammadu BuhariEPA

Terveysongelmien kanssa kamppaileva Nigerian presidentti Muhammadu Buhari astui eilen julkisuuteen ja vakuutti, että hän on elossa ja voi hyvin.

Jo kuukausien ajan sosiaalisessa mediassa on liikkunut huhuja, joiden mukaan Buhari olisi kuollut ja että presidenttinä esiintyisi todellisuudessa samannäköinen sudanilaismies.

Huhut ovat saaneet lisäpontta siitä, että Buhari vietti viime vuonna useita kuukausia Britanniassa, missä hän sai hoitoa vakavaan sairauteen. Sairauden yksityiskohdista ei ole kerrottu julkisuuteen, mikä on ruokkinut huhuja entisestään.

– Se olen todella minä, vakuutan teille. Juhlin pian 76. syntymäpäivääni ja tulen pysymään yhä vahvana, lausui Puolassa ilmastokokoukseen osallistuva Buhari.

Presidentti julkaisi eilen Twitterissä videon tilaisuudesta, jossa hän joutui vastaamaan kysymyksiin siitä, esiintyykö joku toinen mahdollisesti hänenä. Buhari totesi, ettei hän ole yllättynyt huhuista, koska moni on toivonut hänen kuolemaansa.

Huhuja ja valeuutisia Buharista ovat levittäneet YouTubessa, Facebookissa, Twitterissä presidentin tunnetut poliittiset vastustajat kannattajineen. Buhari kuvaili heitä eilen ”tietämättömiksi” ja ”epäuskonnollisiksi”.

Vuodesta 2015 Nigerian presidenttinä toiminut Buhari aikoo hakea jatkokaudelle helmikuussa järjestettävissä vaaleissa.

Lähteet: AFP, Reuters