Trump: Kiina alentaa amerikkalaisautojen tuontitulleja

Kiinan ja Yhdysvaltojen neuvottelut kauppasuhteiden lievittämiseksi edistyivät viikonloppuna.

Tuontitulli
Xi Jinping ja Donald Trump lähikuvassa.
Xi Jinping ja Donald Trump.Nicolas Asfouri / AFP

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan Kiina on myöntynyt laskemaan Yhdysvalloissa valmistettuja autoja koskevia tuontitullimaksuja.

Trump kirjoitti Twitterissä, että Kiina on suostunut alentamaan ja poistamaan tullimaksuja amerikkalaisautoilta. Nykyisellään tullimaksut ovat 40 prosenttia, Trump kirjoittaa.

Hän ei tarkentanut, mitkä tullimaksut poistettaisiin ja mitä maksuja puolestaan koskisivat alennukset.

Kiina ei tuoreeltaan kommentoinut Trumpin sanomisia. Se on kuitenkin korostanut aiemmin, että autojen tuontitullit nostettiin 15 prosentista 40 prosenttiin juuri Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodan vuoksi.

Yhdysvallat ja Kiina saivat liennytettyä tulehtuneita kauppasuhteitaan viikonloppuna. Osapuolet sopivat pidättäytyvänsä uusista tulleista tammikuun 1. päivästä alkaen 90 päiväksi.

Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa Buenos Airesissa neuvotellut Trump sopi pitävänsä kiinalaistuotteiden tuontitullit nykyisessä 10 prosentissa, eikä nostaa niitä 25 prosenttiin vuoden alusta, kuten hän aiemmin oli uhannut.

Kiina puolestaan myöntyi Valkoisen talon mukaan hankkimaan Yhdysvalloilta huomattavan määrän muun muassa maatalous,- energia- ja teollisuustuotteita.

Mikäli sopua osapuolten kauppaerimielisyyksissä ei onnistuta solmimaan, korotetaan tulleja suunnitellusti 10 prosentista 25 prosenttiin kolmen kuukauden jälkeen.

Aasiassa pörssikauppa piristyi selvästi maiden aikaansaaman väliaikaiseen sovun vuoksi.

Lähteet: Reuters, AFP