Tornionjokivarsi hakee yhteistyöstä potkua vaikuttamiseeen – lohilähetystö saa jatkoa

Tornionjokivarren kunnat hakevat yksituumaisuutta luonnonloheen ja liikenteeseen liittyen.

vaikuttaminen
Vene joenrannassa aamuhämärässä.
Risto Koskinen / Yle

Tornionjokivarren kunnat tiivistävät edunvalvontaansa. Kunnat aikovat vaikuttaa yhteisvoimin lohen meripyynnin myöhentämiseen ja rautatien sähköistämiseksi Kolariin.

Esimerkiksi lohilähetystön taustalla on huoli kalastusmatkailun hiipumisesta ja sen vaikutuksesta elinkeinoelämään.

– Luonnonlohen puolesta on tehty äärettömän hyvää ja arvokasta työtä pitkään ja lohi saatiin palautettua. Nyt on kuitenkin tapahtunut jostakin syystä notkahdus, joka näkyy viime kädessä yritysten liikevaihdoissa, sanoo Pellon kunnanjohtaja Eero Ylitalo.

Myös vuoropuhelua aiotaan tiivistää

Lappiin paluun tehnyt kunnanjohtaja Eero Ylitalo sanoo havahtuneensa yhteisen edunvalvonnan tarpeeseen, kun lohilähetystö vieraili hiljattain maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän puheilla. Hänen mukaansa jokivartisten esiintyminen yksimielisenä herätti huomiota ministeriössä, joten yhteisiä esiintuloja on tarkoitus jatkaa.

– Ajatuksena on, että alamme esiintyä yhdessä ja pohdimme asioita yhdessä. Meidän ei tarvitse mitenkään järjestäytyä vaan käydä aitoa vuoropuhelua ajankohtaisista asioista, sanoo Eero Ylitalo.

Maanantaina jokivarren kuntien edustajat ovat koolla yhteisten asioiden tiimoilta Pellossa. Tilaisuudessa puidaan lohilähetystön matkan antia ja mietitään, miten vaikuttamista jatketaan. Työlistalla on myös tie- ja rautaverkkoon liittyviä asioita.