Tuhkarokolle altistuneista valtaosa tavoitettu, rokotukset aloitetaan myös kouluissa – lähipäivät näyttävät, mihin tilanne kääntyy

Ihmisillä on ollut suuri huoli ja tarve neuvoihin.

tuhkarokko
Luodon kunnan keskustaa kuvattuna 30. marraskuuta
Pohjanmaalla sijaitsevassa Luodossa on todettu tuhkarokkotartunta esikouluikäisellä lapsella.Tomi Hirvonen / Lehtikuva

Luodon tuhkarokkotartunnalle altistuneista on tavoitettu nyt noin 250, ja vasta-ainetta on annettu 30 altistuneelle. He ovat pääosin yli 1-vuotiaita, joilla ei ole ollut rokotetta, mutta joukossa on myös immuunipuutteisia ja niitä, jotka eivät ole saaneet vielä toista MPR-rokotetta.

Soiten alueella Keski-Pohjanmaalla altistuneita on satakunta, ja heidät on kaikki tavoitettu. He olivat lasten päivystyksessä samaan aikaan tuhkarokkopotilaan kanssa. Kokkolassa ja Kruunupyyssä rokotuksen on hakenut viikonloppuna 85 henkilöä.

Lähipäivät näyttävät, mihin tilanne kääntyy.

– Jos uusia tapauksia ei tämän viikon aikana puhkea, niin huh, selvittiin. Odotamme vieläkin jännityksellä, sanoo tartuntatautilääkäri Kimmo Kuisma. Hänen mukaansa on silti todennäköistä, että muutama tapaus ilmenee, sillä tuhkarokko on hyvin tarttuva.

Kotieristyksessä on 2–5 lasta, jotka eivät ole halunneet rokotusta tai ovat ottaneet yhteyttä niin myöhään, ettei se enää auta. Heille on annettu henkilökohtaiset ohjeet siitä, kuinka toimia eristyksessä. Eristys kestää pääosin kaksi viikkoa.

Niiden altistuneiden, jotka ovat saaneet vasta-aineen, toivotaan pysyvän karanteenissa itsenäisyyspäivään saakka, jotta nähdään, puhkeaako tauti.

Tilanne alueella on pääosin rauhallinen, vaikka osalla ihmisistä huoli on ollut suuri. Ylihoitaja Marjo Orava sanoo, että puheluissa on ollut paljon myös varmistelusoittoja siitä, kuinka vapaasti voi liikkua ja onko mahdollisesti tartuttamisvaarassa.

Esimerkiksi joulujuhlat ja vastaavat voi järjestää normaalisti. Ne, jotka ovat saaneet kaksi MPR-rokotetta, voivat liikkua kaikkialla huoletta. Puutteellisen suojan omaavia taas on kehotettu jättämään isot yleisötapahtumat väliin siihen saakka, kunnes tilanne on ohitse. Vasta yhden rokotteen saaneiden tilanne on Kimmo Kuisman mukaan veteen piirretty viiva, sillä rokotuksesta voi olla jo vuosia.

Jos uusia tapauksia ilmenee, kaikki alkaa taas ikään kuin alusta. Tilanne ei siis Kuisman mukaan ole ohi, mutta mitään valtavaa epidemiaa ei ole odotettavissa.

Rokotuksia Kolpissa, Kokkolassa ja Kruunupyyssä

Ylimääräisiä rokotuksia jatketaan tänään maanantaina Kolpin vastaanotolla neljän hoitajan voimin. Vastaanotto alkaa olla jo niin täynnä, että lähinnä rokotusmahdollisuus yritetään järjestää niille, joilla ei ole mitään suojaa.

– Olemme kiitollisia, että rokotukset vetävät näin hyvin, sanoo johtava lääkäri *Pia-Maria Sjöström. *

Pietarsaaren johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström.
Pietarsaaren johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström.Kjell Vikman / Yle

Alueella ei ole annettu yleistä suositusta, että pitäisi aikaistaa jompaakumpaa MPR-rokotteista, mutta jos asuu seudulla, jossa suoja on huono, sen voi saada.

Maanantaina päätettiin myös aloittaa rokotukset Luodon, Pedersören ja Pietarsaaren kouluissa pikimmiten. Rokotteet riittävät, sillä THL on toimittanut niitä jopa viikonloppuna.

Lisäksi Kokkolassa ja Kruunupyyssä jatketaan niiden rokottamista, jotka eivät ole altistuneet tartunnalle, mutta joiden suoja on puutteellinen. Kruunupyyn vastaanotolla rokotetaan maanantaina ja tiistaina kello 16.30-19 ilman ajanvarausta. Kokkolassa rokotuksia saa tiistaina kello 16.30-19 Torkinmäen neuvolassa.

Vasta-aine maksaa 500 euroa henkilöltä

Henkilökuntaa on lisätty rokottamaan ja neuvontaan, ja kyseessä onkin iso ponnistus. Samalla esimerkiksi neuvoloista on jouduttu perumaan kiireettömiä käyntejä, ja ihmisiltä toivotaan kärsivällisyyttä.

Tuhkarokkotapauksen hintalappua on vaikea määrittää, mutta tarkoitus on tehdä myöhemmin jonkinlainen laskelma siitä, mitä episodi tuli maksamaan. Yhden vasta-aineen hinta on 500 euroa henkilöltä.

Ylihoitaja Riitta Lönnbäck on iloinen siitä, että todella monet ovat Pietarsaaren seudulla nyt halunneet rokotteen. Näin rokotuskattavuus alueella nousee, vaikkakin sen olisi toivottu nousevan ilman tällaista episodia.

Toisaalta tilanne on viime vuosina hitaasti parantunut kattavuuden suhteen: esimerkiksi yksivuotiailla on paljon parempi rokotuskattavuus kuin kuusivuotiailla, muistuttaa Kimmo Kuisma.

Lastenlääkäri Markus Granholm ei halua ottaa kantaa väläyteltyyn rokotepakkoon. Hän muistuttaa, että rokottaminen on vielä Suomessa vapaaehtosta.

– Nyt meillä on tarpeeksi tekemistä ilman politikointiakin. Ehkä puolen vuoden päästä voi pohtia näitä.

Perhe- ja peruspalveluministeri tyrmää rokotepakon Suomessa: "Pakko on ajatuksena aika vieras käsite"

Uusia tuhkarokkotartuntoja ei ole ilmennyt – muutama lapsi on määrätty kotieristykseen

Opetusministeri Grahn-Laasonen esittää selvitystä: Rokottaminen lapsilisän ehdoksi – Italia sakottaa jo vanhempia

Sadat ovat hakeneet rokotteen tuhkarokon pelossa – lääkäri pitää uusia tapauksia todennäköisinä lähiviikkoina Luodossa

"Tämä on aikapommi, jonka laukeamista on odotettu" – lääkärit kehottavat, että Pohjanmaalla tuhkarokolle altistuneet rokotesuojattomat välttäisivät massatapahtumia

Tuhkarokolle altistuneita on Pohjanmaalla jo 300, ja heitä tavoitellaan – kotieristys on ainoa vaihtoehto, jos taudilta ei suostu suojautumaan vieläkään