Suomi-palkinnot Remu Aaltoselle, Paola Suhoselle ja Selma Vilhuselle

Taiteelliset menestyjät saavat tunnustusta itsenäisyyspäivän alla.

palkinnot
Remu Aaltonen kävelee vastaanottamaan Suomi-palkintoa musta kävelykeppi oikeassa kädessään.
Muusikko Remu Aaltonen oli yksi Suomi-palkinnoilla palkituista. Kuva palkintojen jakotilaisuudesta maanantaina 3. joulukuuta.Markku Ulander / Lehtikuva

Merkittävän taiteellisen uran Suomi-palkinnot on myönnetty muun muassa muusikko Remu Aaltoselle, vaatesuunnittelija Paola Suhoselle ja elokuvaohjaaja Selma Vilhuselle.

Palkittujen joukossa ovat myös oululaistoimisto Alt Arkkitehdit, peliyhdistys Finnish Game Jam, kirjailija ja suomentaja Jyrki Kiiskinen ja Koko Jazz Club.

Kunkin Suomi-palkinnon suuruus on tänä vuonna liki 25 000 euroa.

Remun saamaa palkintoa perustellaan tuhansilla keikoilla vuosikymmeniä jatkuneen rokkielämän aikana. Hurriganesin 1970-luvulla perustanut Aaltonen oli mukana nostamassa bändiä ensimmäiseksi ulkomailla kaupallisesti menestyneeksi suomalaiseksi rockyhtyeeksi. Seitsemänkymppisen Remun viimeinen keikka oli tammikuussa.

Selma Vilhunen on tullut tunnetuksi muun muassa siitä, että hänen ohjaamansa lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa oli Oscar-ehdokkaana vuonna 2014. Vilhunen on kutsuttu myös Yhdysvaltain elokuva-akatemian jäseneksi. Hänen pitkä elokuvansa Tyttö nimeltä Varpu kuuluu viime vuosien merkittävimpiin kotimaisiin elokuviin, todetaan palkintoperusteluissa.

Suhosen vaatemerkkiä Ivana Helsinkiä pidetään omaleimaisena ja rajoja rikkovana. Ivana Helsinki on avannut ovia suomalaiselle vaatesuunnittelulle Pariisin muotiviikoilla vuodesta 2007 alkaen. Suhonen itse ei pääse ottamaan vastaan palkintoa ulkomaanmatkansa vuoksi.

Palkinnot jakaa kulttuuriministeri Sampo Terho (sin.).

Viime vuonna palkittiin muun muassa kirjailija-näyttelijä Anna-Leena Härkönen, ohjaaja Dome Karukoski, kirjailija-ohjaaja Neil Hardwick, kapellimestari Hannu Lintu ja muusikko Alma-Sofia Miettinen, tunnetumpi pelkällä etunimellään.

Suomi-palkintoja on jaettu vuodesta 1993.