Joulutähti tulee läheltä – punaisen klassikon asema on vankkumaton vuodesta toiseen

Joulutähti ei kestä pitkää matkaa, mikä on suomalaisen puutarhurin pelastus. Jouluna ostetaan kukkia kaikkiaan noin sadalla miljoonalla eurolla.

Joulukukat
Joulutähti
Lempäälässä kasvihuoneessa kasvavat joulutähdet saavat joka päivä lisävaloa, sillä luonnonvalo on tähän aikaan vuodesta vähäistä.Marjut Suomi / Yle

Mäkelän kauppapuutarhalla Lempäälässä kasvaa tänäkin vuonna 16 000 joulutähteä.

Puutarhuri Klaus Mäkelä kertoo, että ensimmäiset niistä tulivat tarhalle jo heinäkuussa vain parisenttisinä taimina.

–Samaan aikaan kun tähdet ovat syksyllä valmistumassa, luonnonvalo vähenee. Niinpä näitä onkin ravittu muutaman tunnin lisävalolla joka päivä.

Suomessa kasvavien joulutähtien emot ovat useimmiten Afrikassa, Keniassa tai Tansaniassa. Niiden pistokkaat taas kasvatetaan Keski-Euroopassa, lähinnä Hollannissa tai Saksassa.

Puutarhuri sylissään monilatvainen joulutähti
Puutarhuri Klaus Mäkelän sylissä on suomalaisten kestosuosikki monilatvainen joulutähti.Marjut Suomi / Yle

Toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta sanoo, että suomalaiset ovat jouluna perinneihmisiä.

– Kinkku useammin kuin kalkkuna, laatikot, kuusi, perinteiset koristeet ja punainen joulutähti. Tai vaaleanpunainen hyasintti, Jalkanen luettelee.

Liiton laskelman mukaan 67–68 prosenttia Suomessa kasvatetuista joulutähdistä on punaisia. Noin neljännes on valkoisia, joten muiden sävyjen osuus on hyvin pieni.

Paljon joulutähtiä puutarhan pöydillä
Joulutähti kestää kuljetusta huonosti. Siksi ne kasvatetaan lähellä kuluttajaa.Marjut Suomi / Yle

Klaus Mäkelä on huolissaan kukkien tuonnista. Muun muassa monissa joulun asetelmissa käytetään ulkomailta tuotuja kukkia, havuja ja pieniä harjakasveja.

– Joulukukkien tuonti kasvaa koko ajan. Euroopan suuret tuottajat haluavat tuoda tänne kaikkea, mikä vaan suinkin selviää kuljetuksesta.

Joulutähti on suomalaisten kasvattajien puolella ihan luonnostaan.

– Kotimaisten tarhurien suoja on, että joulutähti kestää kuljetusta hyvin huonosti. Ne täytyy kasvattaa lähellä, Klaus Mäkelä sanoo.

Mäkelän puutarhalla kasvaneet joulutähdet eivät juurikaan reissaa edes Pirkanmaata pidemmälle.

Kauppapuutarhaliitto jakaa puutarhurin huolen tuonnista. Jyrki Jalkasen arvion mukaan jo yli puolet joulukukkien arvosta kertyy tuontitavarasta. Kappalemäärästä osuus on vieläkin suurempi.

Kaikkiaan suomalaiset ostavat kukkia noin 500 miljoonalla vuodessa. Siitä joulukukkien osuus on noin viidennes.

Hyasintti
Myös tuoksuvat hyasintit ovat suomalaisten suosiossa joulukukkina.Marjut Suomi / Yle

Joulun kukista noin neljännes on joulutähtiä. Muita suosikkeja ovat hyasintit, atsaleat ja amarylliset eli ritarinkukat. Monen joulukukka on tulppaani joko maljakossa tai sipulikasvina asetelmissa.

Juhlakaudella kysytään myös kotimaisia ruusuja: itsenäisyyspäivään valkoisia, jouluun sekä valkoisia että punaisia.

Matti Marttila Ali-Marttilan puutarhasta Kangasalta sanoo, että ruusujen käyttö joulukukkana on hiljalleen lisääntymässä.