1. yle.fi
  2. Uutiset

Yle seurasi Puolan ilmastokokouksen avajaisia: Presidentti Niinistön mukaan myös Suomen nopeutettava ilmastotoimiaan

Puolan ilmastokokouksessa on tarkoitus muun muassa sopia siitä, miten valtioiden päästövähennyslupausten toteutumista mitataan avoimesti.

YK:n ilmastokokous
Presidentti Niinistö pitää Suomen kansallista puheenvuoroa YK:n ilmastokokouksessa Katowicessa Puolassa 3. joulukuuta
Presidentti Niinistö pitää Suomen kansallista puheenvuoroa YK:n ilmastokokouksessa Katowicessa Puolassa 3. joulukuuta.Katri Makkonen / Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi YK:n ilmastokokouksessa, että myös Suomen on nopeutettava ilmastotoimiaan, kertoo presidentin kanslia Twitterissä.

Niinistön mukaan Suomi haluaa osoittaa, että on mahdollista olla hiilineutraali, luonnonvaroja tehokkaasti käyttävä maa ilman, että hyvinvointimme tai talouskasvu kärsii.

Lisäksi presidentti sanoi, että maailma ei pelastu, jos emme pelasta arktista aluetta. Hän totesi, että arktinen alue lämpenee kaksi kertaa maailman keskiarvoa nopeammin.

Niinistön mukaan mustan hiilen vähentäminen hillitsisi lämpenemistä välittömästi. Hänen mukaansa vielä on toivoa, mutta meidän täytyy toimi heti.

YK:n pääsihteeri António Guterres sanoi Puolan ilmastokokouksessa pitämässään avajaispuheessa, että maailma on poissa reitiltä suunnitelmassaan torjua ilmastonmuutosta.

Useiden ympäristöraporttien mukaan ihmiskunnan tulisi leikata huomattavasti kasvihuonekaasupäästöjään, jotta haitallinen ilmaston lämpeneminen voitaisiin estää.

– Emme edelleenkään tee tarpeeksi, emmekä etene tarpeeksi nopeasti, Guterres sanoi Katowicen kokouksen osallistujille.

Guterres vetosi osallistujamaihin, että ne leikkaisivat päästöjään vuoden 2010 tasosta 45 prosentilla vuoteen 2020 mennessä. Vuonna 2050 päästöt pitäisi saada nettovaikutuksiltaan nollaan.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres piti avajaispuheen ilmastokokouksessa Puolan Katowicessa.
YK:n pääsihteeri Antonio Guterres piti avajaispuheen ilmastokokouksessa Puolan Katowicessa.EPA

Puolan presidentti Andrzej Duda puolusti puheenvuorossaan maansa hiiliriippuvuutta. Puola tuottaa 80 prosenttia energiastaan hiilellä, mutta maa aikoo leikata luvun 50 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä puhtaiden teknologioiden avulla.

Asiantuntijoiden mukaan vain näillä tavoitteilla maapallon lämpeneminen on mahdollista saada pysäytettyä 1,5 asteeseen.

Katowiceen on kokoontunut edustajia lähes 200 maasta. Kokouksen tarkoituksena sopia säännöistä Pariisissa vuonna 2015 solmitun ilmastosopimuksen toimeenpanemiseksi.

Kokouksessa pyritään sopimaan muun muassa siitä, miten valtioiden itse ilmoittamien päästövähennysten tavoitteiden toteutumista voidaan seurata läpinäkyvästi.

Lohduttomia tutkimusraportteja

Viime aikoina julkaistut lukuisat kansainväliset tutkimukset maalaavat lohduttoman kuvan siitä, miten maailma pärjää taistelussaan ilmastonmuutosta vastaan.

Viime viikolla YK:n alainen Maailman ilmatieteen järjestö WMO ilmoitti, että kuluvasta vuodesta näyttää jälleen tulevan yksi mittaushistorian lämpimimmistä.

YK:n ympäristöohjelma (UNEP) puolestaan kertoi vajaa viikko sitten hiilidoksipäästöjen kääntyneen nousuun maailmalla ensimmäistä kertaa neljään vuoteen.

YK:n alainen ilmastopaneelin IPCC puolestaan julkaisi lokakuussa jättiraportin, jonka keskeisin sisältö on, että maapallon lämpeneminen pitäisi pysäyttää 1,5 asteeseen. Aiemmin ilmaston kannalta turvallisena rajana on pidetty noin kahta astetta.

Puolassa eilen alkanut huippukokous päättyy 14. joulukuuta.

Aiheesta lisää:

Kaivosmiehen terveiset kilometrin syvyydestä YK:n ilmastokokoukselle: "Ilman hiiltä ei ole tulevaisuutta"

Suomen ilmastoneuvottelija Outi Honkatukia kertoo nyt, mitä Puolasta on odotettavissa ja mitä neuvotteluhuoneissa tapahtuu oikeasti: "Valtaosa ei tunne asioita, joista neuvotellaan"

YK:n ilmastokokous alkamassa Puolassa – Luontotoimittaja David Attenborough puhuu päättäjille

Ihmiskunnan alkukodissa on pian mahdotonta elää – Ilmastonmuutos on tekemässä Kenian Turkanasta ikivanhan kulttuurin haudan

Lue seuraavaksi