Turengin asemalle löytyi uudet vetäjät: "Ideoimme parhaillaan toimintaa"

Ulosotossa olleen Turengin rautatieaseman ostajat visioivat välittömästi uutta toimintaa peruskorjatulle arvorakennukselle.

Turenki, Janakkala
Turengin asema
Turengin asema sijaitsee Helsinki–Hämeenlinna-pääradan kupeessa.YLE / Kristiina Lehto

Turengin asemarakennus Janakkalassa on saanut uudet omistajat. Kanta-Hämeen ulosottovirasto on hyväksynyt Sirén Yhtiöiden ja Pekka Romon yhtiön tarjouksen asemasta.

Uudet omistajat ovat hankkineet asemakiinteistön ilman vastuita aiemman yhtiön veloista.

Kaksikerroksinen puurakenteinen asema menee kaupaksi irtaimistoineen, mikä voisi mahdollistaa nopeasti myös ravintolatoiminnan uudelleen.

– Ideoimme parhaillaan toimintaa asemalle ja kerromme siitä pian, joulukuun puolivälissä. Asemaa lähtee pyörittämään joku muu kuin me ostajat, kertoo Kirsti Sirén aseman ostajien puolesta.

Turengin asema oli myynnissä ja ulosotossa toista vuotta

Turengin asema on hyvin näyttävä rakennus pääradan länsipuolella. Lähijunat pysähtyvät pikkuasemalla. Nopea junaliikenne ajaa vauhdilla ohitse.

Turengin asema on toiminut runsaat kymmenen vuotta ravintolana, niin lounas- kuin tilausravintolanakin. Lisäksi asemalla on järjestetty muun muassa musiikkialan messuja.

Vanhan asemarakennuksen pääsisäänkäynti
Carl Albert Edelfeltin piirtämä puinen Turengin asema on säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan, vain katolla ollut torni on purettu.Ville Välimäki / Yle

Aiemmat, rakennuksen kunnostaneet ravintolayrittäjät ovat arvioineet historiallisen, kunnostetun aseman arvoksi vajaat miljoona euroa. Tänä vuonna asemaa arvioineet kiinteistövälittäjät puolestaan ovat pitäneet todellisena hintana noin 300 000 euroa.

Kanta-Hämeen ulosottovirasto sai 550 neliömetrin peruskorjatusta asemarakennuksesta runsaasti tarjouksia vuosina 2017–2018. Marraskuussa korkein tarjous kiinteistöstä irtaimistoineen nousi 83 000 euroon. Aseman todellista hintaa on ulosottomiehen mukaan ollut vaikea määrittää.

Aseman ostajat ovat Janakkalan tuntevia yrityksiä

Turengin aseman ostajat Sirén Yhtiöt ja Pekka Romon yhtiö ovat janakkalalaisia ja Hämeenlinnan seudun hyvin tuntevia toimijoita. Sirén Yhtiöt on kuljetus- ja rakennusalan perheyhtiö, joka toimii koko Etelä-Suomen alueella. Pekka Romo puolestaan on Hämeessä tunnettu asianajaja ja omistajana asianajotoimistossa.

Uusilla omistajilla on ilmeisesti katsottuna ja neuvoteltuna jo uusi yrittäjä Turengin asemalle. Liiketoiminta-ajatusta hiotaan ja kehitellään parhaillaan uusien kiinteistönomistajien ja toiminnan tulevan jatkajan välillä.

Turengin aseman on suunnitellut Carl Albert Edelfelt. Puurakennus on kaksikerroksinen. Turengin asema on rakennettu vuonna 1862. Samana vuonna Suomen suuriruhtinaskuntaan valmistui maan ensimmäinen rautatieyhteys Helsingin ja Hämeenlinnan välille.