Yksi charter tuo useamman kymmenen tuhatta euroa pienelle pohjoisen kunnalle – Joulusesonki käynnistyi Enontekiöllä

Ensimmäiset joulucharterit laskeutuivat viikonloppuna Enontekiön Hetan lentokentälle. Koko talven aikana tilauslennot ruokkivat aluetta useilla miljoonilla euroilla.

matkailu
Hannu Autto on  Enontekiöön kehityksen toimitusjohtaja.
Enontekiön kehitysjohtaja Hannu Autto seuraa, kun ensimmäisestä koneesta astelee ulos matkustajia, jotka jättävät sievoisen summan rahaa alueelle.Vesa Toppari / Yle

EnontekiöLähellä Hetan kylää, Ounasjärven jäällä on kova tohina päällä. Yksi pystyttää hiki pipossa laavua, toinen auraa potkukelkkarataa ja kolmas tikottaa moottorikelkkarataa. Enontekiön alueen yrittäjillä on käsillä vuoden kiireisin aika, pian saapuvat tilauslennoilla britit, jotka matkailevat ympäri Enontekiön kuntaa.

Yrittäjien stressiä lisää seikka, jota ei olla totuttu kokemaan ainakaan joulukuussa, kertoo Hotelli Jussantuvan markkinointisihteeri Petri Niemi.

– Odotan kovaa kiirettä. Paljon tulee asiakkaita ja nyt kun ei ole kauheasti lunta, niin se teettää vielä lisää töitä juuri ennen sesongin alkua. Meille on tulossa lumikuormia ja ne pitää levittää. Kaikki toimintapaikat pitää saada valmiiksi, kertoo Niemi.

Petri Niemi on Hotelli Jussantuvan markkinointisihteeri.
Meillä voi olla täällä melkein 500 vierasta päivässä, kertoo markkinointisihteeri Petri Niemi.Vesa Toppari / Yle

Joulukuussa joinakin päivinä Ounasjärven jäällä voi parveilla melkoinen määrä väkeä. Kun tilauslento laskeutuu, vieraat kuljetetaan moottorikelkoilla esimerkiksi Vuollikka-nimiseen paikkaan nauttimaan talven aktiviteeteista. Päivävieraat viipyvät vain muutaman tunnin ja siinä ajassa nähdään joulupukki ja kokeillaan aktiviteettia pulkkamäestä potkuriin.

– Meille tulee päivässä yksi tai kaksi konetta. Meillä voi olla täällä melkein 500 vierasta päivässä. Koko joulukuunhan niitä kulkee, kertoo Niemi.

Yksi charter tuo monta kymmentä tuhatta euroa alueelle, koko sesonki monta miljoonaa

Perjantaina iltapäivällä Enontekiön Hetan lentokentälle laskeutui tämän vuoden ensimmäinen tilauslento Humbersiden lentoasemalta Englannista. Rovaniemen, Enontekiön, Kittilän, Ivalon ja Kuusamon lentokentille on arvioitu tulevan yli 700 ulkomaista joulun tilauslentoa.

Enontekiön kehitysjohtaja Hannu Autto seuraa, kun ensimmäisestä koneesta astelee ulos iloisen näköisiä matkustajia.

Perheenisä on pukeutunut klassiseen jouluporoneuleeseen, perheen lapsella on jalassaan glitter-tennarit. Pieni lapsi pyörii ja tanssii vähäisessä lumessa. Luultavasti yhtä iloisia ovat alueen yrittäjätkin.

– Keskimäärin voidaan sanoa, että yhdestä charterista jää aluetalouteen useampi kymmenen tuhatta euroa. Riippuu tietenkin viipymästä, kertoo Autto.

Heahttái seaivvui dán sesoŋŋa vuosttas charter 30.11.2018.
Hetan lentokentälle laskeutui joulun ensimmäinen tilauslento 30.11.2018.Vesa Toppari / Yle

Hetan piskuiselle kentälle tilauslentoja laskeutuu muulloinkin kuin joulun alla. Viimeiset lennot tulevat maaliskuussa, mutta tammikuussa tahti jo hiljenee. Lisääkin sopisi, sanoo Autto, onhan lennoilla suuri vaikutus pienen kunnan elinkeinoihin.

– Tämä Enontekiön kentän kautta kulkeva lentoliikenteen aluetaloudellinen vaikutus on 4,2 miljoonaa euroa. Se on tietenkin alle kahden tuhannen asukkaan kunnassa iso raha.

Kukkaron nyörejä ei pidetä tiukalla

Siskokset Nicola ja Julia ovat juuri astuneet lentokoneesta ulos pohjoisimman Suomen maaperälle. Heillä on tarkoitus olla Lapissa neljä päivää. Ennen matkaa Britannian media aiheutti heille suuren huolen siitä, onko Lapissa lunta.

– Kun laskeuduimme, kaikki hurrasivat ja taputtivat. Näimme koneen ikkunasta, että täällähän on lunta, kuvailee Nicola.

Nicola ja Julia leaba boahtán máŋgga beaivái Sápmái.
Nicola ja Julia iloitsevat lumesta eivätkä säästele euroja Lapin matkallaan.Vesa Toppari / Yle

Hekään eivät ole niin kutsutulla budjettimatkalla.

– Tulemme kuluttamaan rahaa aika lailla, uskoo Nicola ja kysyy siskoltaan, mitä kaikkea heillä olikaan suunnitelmissa.

– Aiomme tehdä monenlaisia retkiä. Käymme katsomassa huskypentuja ja ajamme moottorikelkoilla. Ostamme elämyksiä, jotka muistamme, kertoo Julia ja kiiruhtaa bussiin, joka vie heidät lentokentältä Enontekiön Karesuvannon kylään, Ruotsin rajalle.

4.12.2018 klo 11:49 Hannu Auton titteliä tarkennettu.