Ylen selvitys: Usealla natsijärjestö PVL:n ja Soldiers of Odinin jäsenistä on rikostausta

Rikokset painottuvat väkivaltaan ja omaisuusrikoksiin.

Pohjoisella vastarintaliikkeellä PVL:llä on ollut etenkin alkuaikoinaan vahvat kytkökset Ouluun. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Jopa kahdella kolmesta natsijärjestö PVL:n ja Soldiers of Odinin näkyvimmistä suomalaisjäsenistä on rikostaustaa.

Ylen tekemän selvityksen mukaan Vastarintaliikkeen ja katupartiointijärjestö Soldiers of Odinin jäsenillä on keskimääräistä suomalaisväestöä enemmän rikoksia kontollaan. Rikokset painottuvat väkivaltaan ja omaisuusrikoksiin.

Järjestöjen välit ovat lämmenneet viime aikoina. Odinit myös pelkäävät, että heidän järjestönsä joutuu seuraavaksi lakkautettavaksi.

Pohjoismainen vastarintaliike hakee lakkauttamisestaan valituslupaa korkeimpaan oikeuteen. Turun hovioikeus päätti syyskuussa samoin kuin Pirkanmaan käräjäoikeus, että liike ja sen taustayhdistys Pohjoinen perinne on lakkautettava. Lakkauttamista perusteltiin muun muassa liikkeen väkivaltaisuudella.

Pohjoinen perinne -yhdistyksen lakkauttaminen olisi valituksen mukaan peruttava yksinomaan jo siksi, että Pirkanmaan käräjäoikeudella ja Turun hovioikeudella ei ole alueellista toimivaltaa päättää yhdistyksen asioista. Yhdistyksen kotipaikka on Oulussa.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)