Yli tuhannen brittituristin matka lumettomaan Lappiin peruuntui – yksi kone kääntyi takaisin kesken matkan

Enontekiölle oli sunnuntaihin mennessä laskeutunut vain kolme tilauslentoa. Kahdeksan on peruttu sään vuoksi.

matkailu
Heahttái seaivvui dán sesoŋŋa vuosttas charter 30.11.2018.
Perjantaina 30. marraskuuta Enontekiön kentällä oli vielä talvista.Vesa Toppari / Yle

Enontekiön kentälle piti menneen viikon aikana laskeutua yksitoista tilauslentoa. Matkoja talven ihmemaahan järjestävät brittiläiset matkatoimistot Transun ja Canterbury Travel. Ne ovat peruneet kahdeksan lentoa yhdestätoista.

– Se on noin 1400 ihmistä. Ensimmäisen perutun lennon turistit olisivat viipyneet perjantaista maanantaihin, muut ovat olleet päivämatkalaisia, kertoo Enontekiön kentällä viikonloppuna käynyt Kemi-Tornion lentoaseman päällikkö Joni Nojonen Finavialta. Hän painottaa, että perumiset eivät liity lentokentän olosuhteisiin.

Perutuista lennoista kuuden piti laskeutua viikonloppuna. Canterbury Travel kertoo Facebook-sivuillaan peruneensa omat lentonsa, koska vesisade oli sulattanut lumen tai muuttanut sen jääksi.

– Yksi peruttiin kesken lennon. Se oli jo tulossa kohti Enontekiötä, Nojonen kertoo. Maanantain lento Newcastlesta laskeutui suunnitelmien mukaan Enontekiölle ja myös tilauslentoa Lontoosta odotetaan saapuvaksi iltapäivällä.

Nojosen tiedossa ei ole, että muilla Lapin kentillä olisi peruttu tilauslentoja.

"Ei tässä voi kuin odottaa"

Huskysafareita järjestävän Hetta Huskies- yrityksen omistaja Pasi Ikonen menetti peruutusten myötä satoja asiakkaita. Hän kertoo, että perjantaina Enontekiöllä oli valkea maa, mutta keli muuttui kirjaimellisesti yhdessä yössä.

– Yön aikana sää lämpeni ja nosti vettä jäälle ja tilanne muuttui ihan mahdottomaksi. Lumet hävisivät jään päältä, joten ei siinä pysty ajamaan turvallisesti kun on pelkkää jäätä ja muutama sentti vettä päällä.

Ikonen sanoo, ettei ole noin äkkinäistä muutosta koskaan nähnyt.

– Ei tässä voi kuin odottaa, säälle ei mitään mahda, matkailuyrittäjä joutuu toteamaan.

Helpotusta vaikuttaisi olevan luvassa. Maanantai-iltapäivänä Enontekiöllä sateli lunta ja Ilmatieteen laitos ennustaa lumisadetta myös lähipäiville.