Huumeiden vastaista sotaa käyvä Filippiinien presidentti Duterte sanoi polttaneensa kannabista kansainvälisessä kokouksessa – "Se oli vitsi"

Tuhansia ihmisiä on kuollut Filippiineillä taistelussa huumeita vastaan.

huumeet
Rodrigo Duterte
Filippiinien presidentti Rodrigo DuterteCerilo Ebrano / EPA

Kiistanalaista huumeiden vastaista sotaa käyvä Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte sanoi maanantaina, että hän käytti kannabista pysyäkseen hereillä marraskuussa Singaporessa järjestetyssä Kaakkois-Aasian maiden kokouksessa.

Filippiinien poliisin mukaan maan huumeiden vastaisessa taistelussa on kuollut yli 4 800 epäiltyä. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kutsuneet kuolemia laittomiksi teloituksiksi, jotka kohdistuvat köyhiin eikä huumepomoihin.

Vuonna 2016 valtaan noussut Duterte heitti kommenttinsa palkintojenjakotilaisuudessa kuvailleessaan sitä, kuinka Singaporen kokouksen kaltaisten tapahtumien aikataulut ovat raskaita.

– Käytin marihuanaa pysyäkseni hereillä, Duterte sanoi.

"Se oli vitsi"

Myöhemmin hän pyörsi puheensa ja kertoi toimittajille veistäneensä huumoria aiheesta.

– Se oli vitsi. Tietenkin se oli vitsi. Mutta kukaan ei voi estää minua toimimasta tyylilläni, Duterte sanoi filippiiniläisen ABS-CBN -televisiokanavan mukaan.

Duterte on tunnettu tylyistä kommenteistaan. Vuonna 2016 hän esimerkiksi vitsaili australialaisen lähetyssaarnaajan raiskauksella ja murhalla.

– Jos haluan vitsailla, niin vitsailen. Jos uskotte kaiken, niin olette typeriä, Duterte sanoi ABS-CBN:n mukaan.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin tutkija Carlos Conde arvioi, että Duterten kannabiskommentti ärsyttää huumesodan uhrien perheenjäseniä.

Filippiineillä kannabiksen hallussapidosta voi saada pitkän vankeustuomion ja kovat sakot.

Lähteet: AP, Reuters