Joukko Rauman lukiolaisia sai muuttaa koulun tiloja mieleisikseen: käytäville lisää istumatilaa ja puistomaisuutta

Kyseessä oli sama konsepti kuin Lönnströmin taidemuseon tulevassa nykytaideteoksessa.

sisustus
Rauman Lyseon lukion oppilaita
Työryhmään kuuluivat Rauman Lyseon lukion oppilaat Viivi Osmanen, Kasper Kujansuu, Jan-Erik Meriö, Veeti Varila, Arttu Silander ja Ella Metsälahti.Tapio Termonen / Yle

Rauman Otanlahden koulun kolmannen kerroksen käytävälle on tuotu vihreitä mattoja, metallisia penkkejä ja kattovalaisimien väliin värikkäitä pahvilappuja. Kuusi lukiolaista sai tehtäväkseen muuttaa itse valitsemansa tila aiempaa viihtyisämmäksi.

Käyttöönsä he saivat tuhat euroa rahaa ja kuvataiteilija Tellervo Kalleisen vetämän työpajan. Tekijät ovat lopputulokseen tyytyväisiä.

– Saimme hyvin rikottua tätä koulumaisuutta. Toimme vähän puistomaisuutta ja väriä, sanoo Rauman Lyseon lukion ensimmäisellä luokalla opiskeleva Ella Metsälahti.

Metsälahden mukaan lukiolaiset pystyivät hyödyntämään myös ison lasiseinän, joka on Otanlahden koulun käytävän päässä. Oman haasteensa työlle antoi se, että oppilaat eivät saaneet kajota koulun rakenteisiin.

– Esimerkiksi seiniin emme saaneet koskea ollenkaan, eikä kattoon saanut laittaa koukkuja. Myös paloturvallisuus piti huomioida, kun hankimme tyynyjä penkkeihin, kertoo ensi keväänä kirjoittava Viivi Osmanen.

Erilaisten sääntöjen ja reunaehtojen lisäksi kuuden oppilaan ryhmässä oli tietenkin myös kuusi henkilökohtaista näkemystä. Tämän kaltainen työ opetti oppilaille siis kompromissien tekemistä.

– Kyllä tässä oppi sopimaan ihmisten kanssa eri asioista ja huomasi, että niin saa parempia tuloksia. Se on jatkossa ihan hyödyllinen taito, sanoo lukion 2. luokalla oleva Jan-Erik Meriö.

Koulun käytävällä on vihreä matto ja penkkejä.
Koulun käytävä sai lisää istuimia ja puistomaisuuttaYle / Tapio Termonen

Sama konsepti tulee suuremmassa mittakaavassa Kalliokadulle

Menettelytavoiltaan kyseessä oli samanlainen työ kuin yksi Lönnströmin taidemuseon nykytaideteoksista. Rauman Kalliokadulle tehdään vastaavalla konseptilla kokonainen puistoalue eli Keskustelupuisto (siirryt toiseen palveluun) kahden seuraavan vuoden aikana. Kuvataiteilija Tellervo Kalleinen on ainakin lukiolaisten työhön tyytyväinen.

– Minun mielestäni tämä näyttää yhtenäiseltä kokonaisuudelta, jossa on myös selvä ajatuksellinen konsepti. Minusta oppilaat tekivät tosi hyvää työtä, Kalleinen sanoo.