Olympialaiset missannut freestylelaskija Anni Kärävä: "Jos ei ole päässä kaikki hyvin, eivät taidotkaan seuraa"

Loukkaantuminen vain päivää ennen Pyeonchangin olympialaisia viime keväänä laittoi freestylelaskija Anni Kärävän panostamaan enemmän henkiseen valmennukseen.

Anni Kärävä ja Maria Wahlroos
Loukkaantuminen juuri ennen Pyeongchangin olympiakisoja laittoi laskijan panostamaan enemmän henkiseen valmennukseen.

17-vuotiaasta Anni Kärävästä piti tulla ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt suomalaisedustaja olympialaisissa Etelä-Koreassa viime keväänä. Viimeisissä kotiharjoituksissa ennen olympiamatkaa hän kaatui metallikaiteeseen ja mursi polvensa.

– Pari päivää olin sängyssä, piti itkut itkeä. Puhuin paljon perheen ja kaverien kanssa ja jaoin sitä pettymyksen tunnetta heidän kanssaan.

Urheilijalle pettymys on iso, kun töitä menestyksen eteen on tehty paljon.

– Ja kun tilanteeseen ei voi itse vaikuttaa. Ei voi vaan treenata enemmän ja paremmin, vaan kun polvi on murtunut niin sille ei voi mitään.

"Urheilu on turvallinen paikka harjoitella pettymyksiä"

Puoli seitsemän -ohjelmassa myös vieraana ollut cheerleadingin MM-valmentaja Maria Wahlroos tunnistaa urheilijan reaktiot. Suomen naisten maajoukkue oli monta vuotta jahdannut MM-kultaa, mutta viime vuonna USA:n voittoputki vain jatkui. Pettymys oli sitäkin karvaampi, kun ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen Suomi oli johdossa.

– Sitä häviötä ja hopeasijaa työstettiin paljon, analysoitiin kilpailuohjelmia ja omaa tekemistä. Häviöstä sai lopulta kunnon lisämotivaatiota tälle vuodelle, Wahlroos muistelee.

Lisämotivaatio kannatti, sillä Suomen naisten cheerleadingmaajoukkue voitti viime keväänä MM-kultaa, ja 9 vuotta lajia hallinnut Yhdysvallat jäi nyt toiseksi. Maria Wahlroosin mielestä joukkueurheilu on kuitenkin hyvä paikka pettyneellekin urheilijalle.

– Häviö kuuluu urheiluun, ja urheilu on turvallinen paikka harjoitella pettymyksiä, kun ympärillä on valmentajat ja tukiverkosto. Ei tappio niin vaarallista ole, vaikka sillä hetkellä tuntuukin todella kurjalta.

Pää ensin, taidot seuraavat

Ranskan Annecyssä perheensä kanssa viimeiset vuodet asunut Anni Kärävä päätti olympialaisten sijasta keskittyä kouluun ja "hoitaa sen alta pois". Hän kirjoitti ylioppilaaksi kesäkuussa ja heinäkuussa koko perhe muutti vanhempien töiden perässä jälleen Suomeen.

Jälkeenpäin Anni Kärävä myöntää tajunneensa, että ehkä olympialaisten missaaminen oli jotenkin tarkoitettu – hän ei olisi ollut vielä valmis niin isoihin mäkiin. Suomeen palattuaan hän hankki itselleen avuksi henkisen valmentajan.

– Aloin miettiä, että ehkä en ollut vielä henkisesti valmis. Jos ei ole päässä kaikki hyvin, ei taidotkaan seuraa. Pään pitää olla kunnossa, vasta sitten pystyt huippusuorituksiin.

Katso koko Puoli seitsemän -ohjelma tästä:

Anni Kärävä ja Maria Wahroos Puoli seitsemän -ohjelmassa
Freestylelaskija Anni Kärävä ja cheerleadingin MM-valmentaja Maria Wahlroos Puoli seiskan sohvilla.