Yhä nuoremmat käyttävät huumeita Hämeessä – poliisi tarjoaa lääkkeeksi yhteistyötä ja nopeaa hoitoonpääsyä

Hämeessä ollaan huolissaan siitä, että entistä nuoremmat lapset käyttävät huumeita. Apua etsitään viranomaisten yhteistyöstä, jotta hoitoonpääsy olisi mahdollisimman nopeaa.

huumeet
Muovipussillinen amfetamiinia
Amfetamiinia.Tulli

Hämeen poliisi kutsuu eri viranomaistahot ja kolmannen sektorin yhteistyöhön, jotta lasten ja nuorten huumekierre saataisiin poikki mahdollisimman pian.

– Ongelma on siinä, että kun olemme saaneet kadulta kiinni huumeongelmaisen lapsen, meillä pitäisi olla paikka, jonne hänet voi viedä. Tämän paikan pitäisi olla auki 24 tuntia vuorokaudessa viikon jokaisena päivänä, painottaa Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki.

Hoitopaikkoja ja avuntarjoajia kyllä on, mutta monet ovat auki vain arkipäivisin ja virka-aikana. Nopea hoitoonpääsy on lasten ja nuorten tapauksissa kaiken a ja o.

– Poliisi hoitaa kyllä tehtävänsä, mutta meidän vastuumme loppuu siihen, kun päästämme nämä tapaukset vapaalle. Samat lapset ja nuoret ovat taas kohta poliisin hoivissa, jos mitään ei tehdä.

Koskimäen mukaan viranomaisten yhteistyönä voidaan löytää sellainen taho, tai tahot, joiden kautta asia hoituisi mahdollisimman mutkattomasti ja nopeasti.

Hämeen huumetilanne vaikeutuu

Hämeen poliisissa on huomattu, että huumeiden käyttö yleistyy koko ajan, mikä näkyy myös huumerikollisuuden johdannaisrikoksissa.

– Nykyään lähes kaikki rikollisuus on kytköksissä huumeisiin. Voidaan puhua esimerkiksi petoksista, omaisuusrikoksista tai liikennerikkomuksista. Ne kaikki liittyvät yleensä huumerikollisuuteen, kertoo rikosylikomisario Martti Hirvonen Hämeen poliisilaitokselta.

Hämeen poliisin kirjaamien huumerikosten määrä on kasvanut 23 prosenttia viime vuodesta, mikä on hälyttävä luku. Hirvosen mukaan huumerikollisuus on samaan aikaan keskittynyt yhä harvempiin käsiin.

– Järjestäytynyt rikollisuus eli jengit ovat kasvattaneet osuuttaan merkittävästi. Tämän lisäksi on muutama muu paikallisesti merkittävä tekijä. Huumeita on nykyään tarjolla enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Oma osuutensa huumeiden saatavuuden helppoudessa on se, että nykyaika on tuonut uusia kaupankäyntimahdollisuuksia.

– Huumeiden myynti netissä on suorastaan räjähtänyt käsiin, kun puhutaan esimerkiksi Tor-verkosta. Tähän kun vielä lisätään se, että huumekasvien viljely on entistä yleisempää, on helppo ymmärtää, että tarjontaa on, luettelee Hirvonen.

Huumeisiin suhtaudutaan hyväksyvästi

Miksi huumeiden käyttö lisääntyy, vaikka haitat ovat olleet tiedossa jo vuosikausia?

– Yksi syy on se, että tämän päivän nuorisokulttuuri suhtautuu huumeisiin hyväksyvästi. Ei välttämättä edes ajatella sitä, että tästä voi olla haittaa ja että se on laitonta, pohtii Päijät-Hämeen hyvintointiyhtymän lapsiperheen palveluiden tulosaluejohtaja Sari Lahti.

Lahden mukaan kaikkien lasten ja nuorten sidosryhmien, vanhemmista viranomaisiin, pitäisi tehdä valistustyötä. Nuorille pitäisi tehdä selväksi, että kyse on vaarallisesta asiasta, josta voi olla vakavat seuraukset.

Poliisi voi auttaa huumeongelmaista nuorta pääsemään kierteestä eroon tarjoamalla hoitoon pääsyä.

– Moni jättää kertomatta huumeongelmastaan rangaistuksen pelossa. Poliisi voi omilla toimillaan ja yhteistyössä syyttäjän kanssa pidättäytyä rankaisemasta lasta tai nuorta, mikäli tämä sitoutuu hoitoon, sanoo Koskimäki.

Lue myös:

Bileissä liikkuu tappavan arvaamattomia huumeita – Suomeen ehdotettu huumetunnistuspalvelu pelastaisi satunnaiskäyttäjiä?

Analyysi: Lahtelaiset lähtivät puhdistamaan huumemainettaan Helsinkiin asti, mutta kääntyikö hyvä tarkoitus itseään vastaan?