Etelä-Pohjanmaan "turvekaava" hyväksyttiin äänestyksen jälkeen

Etelä-Pohjanmaan III vaihemaakuntakaavassa käsitellään muun muassa maakunnan turvetuotantoa ja suoluonnon suojelua. Kaava hyväksyttiin äänin 48 − 4.

turvetuotanto
Turpeennostoa Seinäjoen Kurjennevalla.
Turpeennostoa Seinäjoen Kurjennevalla heinäkuussa 2018.Anna Wikman / Yle

Etelä-Pohjanmaan maakuntavaltuusto on tänään maanantaina hyväksynyt Etelä-Pohjanmaan III vaihemaakuntakaavan (siirryt toiseen palveluun)kaavakartan, kaavaselostuksen ja siihen liittyvän kaavan.

Vaihemaakuntakaavassa käsitellään muun muassa Etelä-Pohjanmaan turvetuotantoa ja suoluonnon suojelua.

Vaihemaakuntakaava III:sta käytiin valtuustossa keskustelua. Esitystä vastustaneet Vasemmisto ja Vihreät esittivät sen palauttamista takaisin valmisteluun ja 2. luokan soiden poistamista turpeennostoon sopivien alueiden listalta. Kaava kuitenkin hyväksyttiin äänestyksen jälkeen äänin 48 − 4.

Etelä-Pohjanmaan III vaihemaakuntakaavan tavoitteena on edistää maakunnan energiaomavaraisuutta osoittamalla energiateollisuuden tarpeisiin riittävä määrä turvetuotantoalueita sekä turvata maakunnallisesti arvokkaiden suoluonnon kohteiden säilyminen. Turvetuotantoon soveltuvien kohteiden määrä on kaavassa nyt noin 13 900 hehtaaria.

III vaihemaakuntakaavan valmisteluun on osallistettu alueen asukkaita muun muassa turvetuotantoa pohtivassa kansalaisraadissa. Osallistamista ja vaihemaakuntakaavan valmistelua kiiteltiin kokouksessa.

Lue lisää: Kansalaisraatia kuultiin: turvetuotantoalueita vähennettiin hitusen Etelä-Pohjanmaalla