1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joulu

Joulupöydän kalaherkuissa voi piillä listeriavaara – 6 vinkkiä hyvään jouluhygieniaan

Käsienpesu ja ruokien oikea säilytys vähentävät ruokamyrkytysriskiä.

Kuva: Juha-Pekka Inkinen / Yle

Joulupöydässä ja joulumyyjäisten tarjonnassa voi lymytä ruokamyrkytyksen aiheuttaja. Pyysimme Evirasta jaostopäällikkö Annukka Markkulalta apua joulun ajan hygieniaohjeiden listaukseen.

1. Pese kädet jokaisessa valmistusvaiheessa

Käsihygienia on tärkein asia sekä kotona jouluruokia valmistettaessa että joulumyyjäisissä tai niiden valmisteluissa.

Kädet pitää pestä ennen ruuanlaittoa, mutta myös kun siirrytään vaiheesta toiseen. Muista käsipesu myös sen jälkeen, kun olet selannut reseptiä tietokoneelta tai näppäilyt välillä puhelinta.

2. Huolehdi välineiden puhtaudesta

Astiat ja välineet pitää pestä, kun siirrytään ruuanlaiton vaiheesta toiseen. Näin on, kun on esimerkiksi käsitelty raakaa lihaa tai multaisia vihanneksia ja kasviksia.

3. Pese myös kotimaiset kasvikset

Kaikki kasvikset on syytä pestä huolellisesti juoksevan veden alla, myös kotimaiset kasvikset.

4. Kypsennä liha kunnolla

Kaikki liha kannattaa kypsentää kunnolla. Näin joulun aikaan kinkku ja kalkkuna kannattaa kuumentaa 75 asteen sisälämpötilaan.

5. Pidä säilytysajat lämpimässä lyhyinä

Kun ruoka on saatu valmiiksi, säilytysajat huoneenlämmössä kannattaa pitää mahdollisimman lyhyinä ja huolehtia asianmukaisista säilytyslämpötiloista. Jos valmistaa ruokaa, joka vaatii säilytystä kylmässä, se on jäähdytettävä mahdollisimman nopeasti.

Jouluna on tapana syödä yölläkin, ja perinnettä toki voi noudattaa edelleen. Ruoka kannattaa kuitenkin hakea jääkaapista eikä jättää kylmäsäilytystä vaativia tuotteita, kuten kalaa tai liha- ja maitovalmisteita, koko yöksi ruokapöydälle.

6. Erityishuomio graavikalaan ja mätiin

Joulupöydässä voi olla myös raskaana olevia naisia, iäkkäitä sukulaisia tai vakavaa sairautta sairastavia henkilöitä. Silloin pitää muistaa, että kaikki ruoka-aineet eivät sovellu kaikille.

Esimerkiksi kylmäsavustetut tai graavisuolatut kalat sekä mädit ovat valmisteita, joissa saattaa esiintyä listeriaa (siirryt toiseen palveluun). Ne voivat olla vaarallisia herkille ihmisryhmille. Listeriabakteerin aiheuttamaan infektioon eli listerioosiin sairastuneiden ikäihmisten kuolleisuus on korkea, jopa 20–40%.

Voit kerrata Eviran hygieniaohjeet myös videon avulla (siirryt toiseen palveluun).

Eviran ohjeet, miten voi välttää ruokamyrkytyksen. Kuva: Evira

Tarvitseeko myyjäisten leipuri hygieniapassin?

Suomessa on 1,2 miljoonaa hygieniapassia, ja Evira saa päivittäin kyselyjä sellaisen hakemisesta. Yksi yleisimmistä kysymyksistä näin joulun alla on, pitääkö joulumyyjäisten leipureilla olla hygieniapassi?

Elintarvikemikrobiologian jaoston päällikkö Annukka Markkula sanoo, että ei tarvitse.

– Myyjäisten järjestäjistä jonkun on kuitenkin syytä hallita hygienia-asiat hyvin, ja hänen on ohjattava muitakin hygieeniseen ruuan käsittelyyn. Ei riitä, että hallitsee hygieniapassin kysymykset – tietoja pitää osata soveltaa myös käytännössä.

Evirassa joulumyyjäisten tapaisiin tilaisuuksiin suhtaudutaan myönteisesti. Ne ovat osa monimuotoista ruokakulttuuria, jota Evira kannattaa. Jouluna perhettä ja sukua on koolla, ja ruokaa sekä valmistetaan että tarjoillaan yhdessä.

Auran Kirkonkulman koulun oppilaat valmistivat myyjäisiin joulutorttuja. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Auran koululaisilla hygienia hallussa

Monessa koulussa kuin myös harrastusten tiimoilta on järjestetty viime viikkoina myyjäisiä. Aurassa, Kirkonkulman koulussa koulun johtaja Kaisa Olari opasti viitos- ja kuutosluokkalaisia joulutorttujen teossa.

– Olemme kiinnittäneet huomiota hygieniaan ja käsienpesuun. Meillä on myös myssyt päässä. Itselläni sattuu olemaan hygieniapassi, sillä työskentelin nuoempana leirikeskuksen keittiössä, kertoo Kaisa Olari.

Leipomisen aluksi johtaja ohjaa lapset käsienpesujonoon. Ennen ei keittiöön ole asiaa.

– Pyrimme siihen, että lapset pesisivät käsiään muutenkin. Tässä on myös kasvatuksellisia tavoitteita, kertoo Olari.

Emilia Miettinen kertoo pesevänsä käsiään todella usein. Hän on saanut neuvot äidiltään.

– Jos leivon kotona, pesen käsiä koko ajan. Laitan jauhot ja pesen kädet, laitan kermat ja sokerit ja taas pesen kädet, kertoo Emilia Miettinen.

Kohta joulutortut saadaan uunista ja viedään myytäväksi. Kahvipisteestä huolehtii vanhempien edustaja, jolla on hygieniapassi. Myös kakkuja myyjäisiin kotona leiponeella ykkösluokkalaisen äidillä, Jenni Päätalolla, on hygieniapassi.

– Olen lähihoitaja, ja kyllä leipoessa tuli mietittyä hygienia-asioita. Myyntiin leipominen voi olla kotona villimpää kuin leipomossa tai ravintolassa. On eri asia leipoa perheelle kuin myyjäisiin. Pitää olla tarkempi.

Ykkösluokkalaisen äiti Jenni Päätalo leipoi kakkuja koulun myyjäisiin. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Sinäkin pääset testaamaan keittiöhygienian osaamistasi täällä.

1. tammikuuta 2019 Evirasta tulee osa Ruokavirastoa. Elintarviketurvallisuutta koskevaa tietoa löytyy jatkossa osoitteesta ruokavirasto.fi (siirryt toiseen palveluun).