Oikeus: Ylinamman valinta Kittilän kunnanjohtajaksi ei ollut laiton

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden mukaan kunnanjohtajan valinta ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä eikä ole lain vastainen.

Kittilä
Kittilän kunnantalo
Kittilän kunnantaloJyri Tynkkynen / Yle

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt valituksen, joka koski Sanna Ylinamman valitsemista Kittilän vs. kunnanjohtajaksi.

Kittilän kunnanvaltuusto valitsi viime joulukuussa Ylinamman vs. kunnanjohtajaksi. Virkasuhde alkoi tammikuun alussa ja kestää kuluvan vuoden loppuun asti.

Virkaa haki myös Harri Mattila Kauhavalta. Hän jäi varalle ja valitti valtuuston päätöksestä Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen. Hän piti itseään Ylinampaa ansioituneempana ja valtuuston päätöstä lainvastaisena. Mattila vetosi valituksessaan myös muun muassa siihen, että virkarikoksista syytetyt päättäjät olivat valitsemassa Ylinampaa ja Ylinampa oli epäiltynä virkarikoksista.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus päätti kuitenkin hylätä Mattilan valituksen. Hallinto-oikeus totesi, että se ei voi vs. kunnanjohtajan valinnasta tehdyn valitusasian yhteydessä tutkia sitä, olisiko kunnan tullut pidättää valituksessa mainitut luottamushenkilöt luottamustoimintaan. Hallinto-oikeuden mukaan kunnanjohtajan valinta ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä eikä ole lain vastainen.

Hallinto-oikeus totesi myös, että Ylinamman esteellisyys joihinkin virkaan kuuluviin tehtäviin ei estä hänen ottamista kyseessä olleeseen virkasuhteeseen.

Hallinto-oikeus äänesti

Hallinto-oikeus totesi Mattilan olleen Ylinampaa ansioituneempi virkaan, mutta piti Ylinamman etuna hänen oikeustieteellistä koulutustaan ja varatuomarin pätevyyttä Kittilän kunnan poikkeuksellisen vaikeassa hallinnollisessa tilanteessa. Tästä Kittilän kunnanhallitus antoi lausunnon hallinto-oikeudelle.

Ylinampa työskenteli Kittilän vs. hallintojohtajana ennen valintaansa vs. kunnanjohtajaksi. Kunnanhallituksen mukaan kunnan tilanteessa ei enää voitu ottaa tehtävään uutta henkilöä, kun valtiovarainministeriö oli asettamassa selvitysryhmän Kittilään.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus ei ollut yksimielinen vaan päätti asiasta äänin 2-1. Yksi hallinto-oikeuden jäsen olisi kumonnut valtuuston päätöksen muun muassa siksi, että se syrji ansioituneempaa hakijaa eli Mattilaa.

Hallinto-oikeuden päätöksestä voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Sanna Ylinamman pesti vs. kunnanjohtajana on loppusuoralla. Ensi vuoden alussa hän siirtyy Kittilän hallintojohtajan virkaan.

Ennen Ylinampaa Kittilän kunnanjohtajan tehtävissä oli Timo Kurula. Viime viikolla kerroimme, kuinka Timo Kurulan valinnasta tehtry valitus Kittilän vt. kunnanjohtajaksi meni nurin Pohjois-Suomen hallinto-oikeudessa. Kurula oli määräaikaisena vt. kunnanjohtajana viime vuonna.

KORJATTU: Viimeisessä kappaleessa väitettiin virheellisesti että Kurulan valinta olisi mennyt nurin, kun oikeasti valinnasta tehty valitus meni nurin.