Kemin kotihoitoon otetaan oppia Helsingistä – asiakkaille halutaan enemmän aikaa

Kemin kaupunginvaltuusto päättää myöhemmin joulukuussa, myöntääkö se kokeilulle määrärahan.

Meri-Lappi
Vanhus juo kahviaan. Mehulasi ja voileipälautanen ovat myös pöydällä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kemin kaupungin kotihoidossa on määrä kokeilla ensi syksynä niin sanottua Vuosaaren mallia. Mallissa kokeillaan tavallista pitempiä kotihoidon työvuoroja ja vastaavasti vapaapäiviä on aiempaa enemmän.

Kemin kotihoidon asiakkaille kokeilun pitäisi näkyä esimerkiksi kiireen vähentymisenä. Koska hoitajien työpäivät olisivat iltapäivästä pidempiä, olisi asiakkaille mahdollisuus tarjota jotakin ylimääräistä normaalien kotihoidon toimenpiteiden lisäksi.

– Ne olisivat sellaisia arjen tähtihetkiä kuten ulkoilua tai kahvittelua asiakkaan toiveiden mukaisesti, kuvailee kotihoidon palvelujohtaja Riitta Nahkiaisoja Kemin kaupungilta.

Vapaapäiviä olisi kaksi peräkkäin

Kemin kotihoidon palvelujohtajan Riitta Nahkiaisojan mukaan Helsingin Vuosaaressa malli on parantanut sekä henkilöstön että asiakkaiden hyvinvointia.

Kotihoidon henkilöstö tekisi Kemissä jatkossa yhdeksän tunnin työpäiviä ja se tarkoittaisi, että työntekijöillä olisi kolmen viikon jaksossa kaksi vapaapäivää nykyistä enemmän.

– Ajatuksena on, että palautuminen työstä olisi aiempaa parempaa, koska työvuorojen jälkeen olisi aina vähintään kaksi vapaapäivää eikä yhtä päivää kuten nykyään, kertoo Riitta Nahkiaisoja.

Kemin kotihoidossa on tarkoitus kokeilla mallia ensi syksynä neljän kuukauden ajan. Kokeilussa on mukana yksi kotihoidontiimi ja sen toteuttamiseen tarvitaan 110 000 euron määräraha kolmen työntekijän palkkaamiseksi.