Voiko hillosta vain kuoria homeen pois? Miten vesihana suljetaan oikein? – Testaa hygieniataitosi keittiöpuuhissa

Virallisen hygieniapassin voi suorittaa 2 000 testaajan luona eri puolilla maata. Hygieniapassi on jo 1,2 miljoonalla suomalaisella.

hygienia
Käsiä pestään saippualla.
Puhtaat kädet likaantuvat heti, jos niillä kosketaan pesun jälkeen vesihanaan.Pekka Kauranen / Yle

Hygieniapassi vaaditaan elintarvikehuoneistossa työskenteleviltä henkilöiltä, jotka käsittelevät pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Sellaisen on voinut suorittaa jo vuodesta 2002 lähtien.

Satunnaisiin keikkoihin ei tarvita passia, mutta jos työskentelee elintarvikehuoneistossa edellä mainitussa työssä yli kolme kuukautta, passi täytyy hankkia.

Ylitarkastaja Satu Meririnne kertoo, että hygieniapassi herättää paljon kiinnostusta. Eviralla on hygieniapassiin keskittynyt oma asiakaspalvelu (siirryt toiseen palveluun), joten tietoa on tarjolla.

– Monilla työpaikoilla työnantajat haluavat hankkia kaikille työntekijöilleen hygieniapassin. Sillä tavalla työnantaja saa moniosaajia ja pystyy liikuttamaan työntekijöitään tehtävästä toiseen. Näin hygieniapassin puuttuminen ei rajoita työntekoa, kertoo Meririnne.

Monet maahanmuuttajat ja nuoret hankkivat passin edistääkseen työllisyyttään. Kouluissa hygieniapassista on tullut lähes muoti-ilmiö.

– Ylästeella, lukiossa ja ammatillisissa oppilaitoksissa on yleistä, että hygieniapassin pystyy suorittamaan vapaaehtoisena tai osana elintarvikealan tutkintoa, sanoo Meririnne.

Testaa, miten sinulla on keittiöhygienia hallussa:

Tässä testissä on kysymyksiä Eviran mallitestistä (siirryt toiseen palveluun), joka löytyy kokonaisuudessaan Eviran verkkosivuilta. Voit tämän testin jälkeen jatkaa harjoittelua sen parissa.

Evira on 1. tammikuuta 2019 lähtien osa Ruokavirastoa. Siitä löytyy tietoa täältä (siirryt toiseen palveluun).