1. yle.fi
  2. Uutiset

Valekiropraktikko paljastui Tampereella – ehti toimia 15 vuotta

Mies ei olisi saanut markkinoida itseään asiakkaille kiropraktikkona, koska lupaa tähän ei ollut Valviralta.

terveydenhuoltohenkilöstö
Tampereen oikeustalo
Antti Eintola / Yle

Suomessa on paljastunut uusi tapaus ilman lupaa toimivasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta. Mies sai syytteen toimimisesta kiropraktikkona ilman laillista oikeutta. Hän ei olisi saanut markkinoida palveluitaan kiropraktikkona, koska hänellä ei ollut laillista lupaa siihen.

Mies tuomittiin 15 päiväsakkoon Pirkanmaan käräjäoikeudessa tiistaina, kertoo syyttäjä.

Syyttäjän mukaan mies toimi kiropraktikkona, vaikka sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira ei ollut myöntänyt hänelle oikeutta markkinoida kiropraktikon ammattia. Syyttäjän mukaan mies mainosti palveluitaan kiropraktikkona ja laskutti palveluista tämän ammattinimikkeen mukaan.

Miehen mukaan hänellä oli tutkinto ulkomailta. Kiropraktikoksi ei voi opiskella Suomessa.

Valvira ei ollut kuitenkaan myöntänyt lupaa tämän tutkinnon perusteella, kertoo syyttäjä. Miehen valitus tästä on kesken hallinto-oikeudessa.

Syytteen mukaan mies on toiminut kiropraktikkona vuosina 2002–2017 Tampereella. Vuoden 2008 jälkeen mies olisi tarvinnut luvan ammatin harjoittamiseen ulkomaisen tutkinnon perusteella.

Työnantaja ei tiennyt, ettei lupaa ollut.

Syyttäjän mukaan miehellä on oikeus käyttää vain fysioterapeutin ammattinimikettä. Syyttäjä vaati miehelle 70:tä päiväsakkoa.

Syyte luettiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa tiistaina iltapäivällä.

Luvattomasta terveydenhuollon ammattitoiminnan harjoittamisesta voi saada sakkoja tai enintään puoli vuotta vankeutta.

Valehoitaja- ja -lääkäritapauksia tulee ilmi eri puolilla Suomea, mutta tapaukset ovat harvinaisia.

Lempäälän valehoitajalle syyte

Viimeksi lokakuussa käsiteltiin syytteitä Lempäälän valehoitajaaa vastaan. Häntä syytetään törkeästä petoksesta ja luvattomasta terveydenhuollon ammattitoiminnan harjoittamisesta.

Lempäälän kunta teki viime vuonna alkusyksystä rikosilmoituksen sairaanhoitajana toimineesta naisesta, kun ilmeni, ettei naisella ollut sairaanhoitajan pätevyyttä.

Nainen oli tehnyt vuosia töitä sairaanhoitajana ensin määräaikaisena ja sitten vakituisena. Poliisi kertoi aiemmin, että naisen opinnot olivat olleet vielä selkeästi kesken.

Turussa valehoitaja sai puolestaan ehdollista vankeutta viime vuonna.

Laihon tapauksen oikeuskäsittely päättyi

Opiskelija voi lain mukaan tilapäisesti toimia sairaanhoitajana tietyin ehdoin. Opiskeluoikeuden pitää olla voimassa. Opinnoista pitää olla suoritettuna kaksi kolmasosaa. Opiskelun aloituksesta ei saa olla yli 10 vuotta.

Suomen tunnetuin luvaton ammattitoimen harjoittaminen on valelääkärinä toimineen Esa Laihon tapaus. Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa toukokuussa Laiholle.

Helsingin hovioikeus tuomitsi Esa Laihon vuosi sitten yli kymmenestä eri rikoksesta. Laiho sai hovioikeudessa viisi vuotta ehdotonta vankeutta. Hovioikeuden mukaan Laiho syyllistyi muun muassa luvattomaan ammattitoimen harjoittamiseen, törkeään väärennykseen, kahdeksaan törkeään petokseen ja yhteen pahoinpitelyyn.

Laiho tuomittiin lisäksi maksamaan yhteensä noin miljoonan euron vahingonkorvaukset.

Esa Laiho ehti työskennellä lääkärin tehtävissä erityisesti vanhustyön parissa kymmenen vuoden ajan lähes kymmenellä paikkakunnalla. Laiho oli hankkinut Pietarista itselleen väärennetyt tutkintopaperit.

Pirkanmaalla vaikuttanut valelääkäri tuomittiin puolestaan vuonna 2014 Helsingin hovioikeudessa yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Mies syyllistyi rikoksiin Pirkanmaalla 2008–2011.

Hän oli hankkinut väärennetyn lääkäritutkintotodistuksen Venäjältä. Lääkärin työtä hän teki muun muassa Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä.

Lue lisää:

Valelääkäri Esa Laihon oikeustaival päättyi – Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa

Syyttäjä vaatii rangaistusta valehoitajalle – nainen työskenteli vuosia ilman pätevyyttä Lempäälässä

Turun valehoitajalle ehdollista vankeutta

Kansalaiset tarkistavat ahkerasti valelääkäriepäilyjään - myös terveydenhuoltoalan työnantajat entistä valppaampia

Pirkanmaan valelääkärille ehdotonta vankeutta

Lue seuraavaksi