Näin voit säästää jouluostoksilla – 7 vinkkiä, miten et törsää liikaa rahaa lahjoihin

Joulua voi viettää myös pienellä budjetilla. Moni ilahtuu esimerkiksi itse tehdyistä lahjoista.

joululahjat
Lahjapaketti lähikuvassa.
Tero Kyllönen / Yle

Tuhlaatko joka vuosi joululahjoihin liikaa rahaa? Maksatko lahjoista kertyneitä luottokorttivelkoja vielä uuden vuoden puolellakin? Tässä vinkkejä, miten voit välttää tuhlaamasta liikaa lahjoihin.

Näin säästät joululahjaostoksilla

1. Päätä etukäteen lahjabudjetti

Laske, kuinka paljon sinulla on varaa laittaa joululahjoihin, ja pysy tässä budjetissa jouluostoksilla.

2. Vältä velaksi ostamista

Älä osta luotolla, jos taloutesi on tiukoilla ja velan takaisinmaksu saattaa tuottaa vaikeuksia. Lahjansaajat eivät halua, että ostat yli varojesi.

Osta luotolla vain, jos taloutesi on kunnossa, ja haluat näin pilkkoa lahjakuluja useammalle kuukaudelle.

3. Säästä rahaa joululahjoihin

Voit varautua lahjojen ostoon laittamalla rahaa syrjään pitkin vuotta.

Moni myös säästää ostamalla joululahjoja ympäri vuoden, kun näkee jotain lahjansaajalle sopivaa vaikkapa kesän alennusmyynneissä.

4. Hyödynnä kauppojen tarjoukset tai osta kirpputorilta

Hyödynnä kauppojen kanta-asiakastarjoukset sekä joulumyynnin vauhdittamiseksi jaetut etusetelit. Voit säästää myös käyttämällä vuoden aikana kertyneet kauppojen bonukset joululahjaostoksiin. Hyödynnä myös verkkokauppojen alennuskoodit ja muut joulunalustarjoukset.

Jos maltat odottaa, voit hankkia lahjat talven alennusmyynneistä, jotka monissa kaupoissa alkavat jo muutamaa päivää ennen joulunpyhiä.

Etsi lahjoja myös kivijalka- ja nettikirpputoreilta, joissa voit tehdä edullisia löytöjä kierrätettyä tavaraa arvostaville.

5. Vertaile hintoja

Seuraa kauppojen mainoksia sekä käytä verkon hintavertailusivustoja löytääksesi lahjaksi aikomasi tuotteet mahdollisimman halvalla.

6. Osta lahjoja vain lapsille

Yritä sopia perheen ja ystävien kesken, että ostaisitte joululahjoja vain lapsille. Jos aikuisetkin haluavat muistaa toisiaan jouluna, niin voitte päättää lahjoille hintarajan.

7. Tee lahjat itse tai anna lupaus auttamisesta

Jos osaat ja ehdit, niin tee lahjat itse. Omin käsin neulotut villasukat tai kotitekoiset makeiset ja leivonnaiset ovat toivottuja joululahjoja.

Voit myös antaa lahjaksi lupauksia palveluksista. Esimerkiksi lastenvahdiksi lupautuminen, siivousapu tai lumitöidenteko varmasti lämmittävät saajan mieltä.

Onko sinulla hyviä säästövinkkejä joululahjojen hankintaan? Kerro niistä alla olevassa kommenttikentässä.