Ratkaisuehdotus EU-tuomioistuimelle: Britannia voisi keskeyttää brexitin omalla päätöksellään

Joukko Britannian EU-eroa vastustavia skottipoliitikkoja haki EU-tuomioistuimesta tulkintaa Lissabonin sopimuksen eroartiklasta.

Brexit
Mielenosoittaja heiluttaa Britannian ja EU:n lippuja Lontoossa parlamenttitalon edustalla.
EU-jäsenyyden kannattajat osoittivat mieltään Britannian parlamentin edustalla Lontoossa 29. marraskuuta 2018.Andy Rain / EPA

EU-tuomioistuimen julkisasiamiehen mukaan Britannialla on oikeus vetää eroilmoituksensa yksipuolisesti takaisin. Julkisasiamies Campos Sánchez-Bordona suosittaa EU-tuomioistuimelle, että se päättäisi Lissabonin sopimuksen eroartiklan tulkinnasta näin.

Julkiasiamiehen lausunnot eivät sido tuomioistuinta, mutta yleensä niitä noudatetaan lopullisissa päätöksissä.

Tuomioistuimen kantaa asiaan pyysivät Britannian EU-eroa vastustavat skotlantilaiset poliitikot. Skottipoliitikkojen asianajajan mukaan päätöstä tarvitaan, jotta Britannian parlamentti voi tehdä tietoon perustuvia päätöksiä.

Artikla lähtee siitä, että ero toteutuu

Tulkittavana on Lissabonin sopimuksen artikla 50 (siirryt toiseen palveluun), jossa on säädetty jäsenmaan erosta unionista. Artiklassa ei eritellä, miten eroprosessi voitaisiin keskeyttää.

Tuomioistuin käsittelee asiaa nopeutetussa aikataulussa, koska Britannian on määrä erota EU:sta maaliskuun lopulla. Jos tuomioistuin päättää julkisasiamiehen ehdotuksen mukaan, eroava EU-maa ei tarvitsisi siis muiden jäsenmaiden hyväksyntää eroprosessin keskeyttämiseksi.

EU-elimet: Yksipuolinen ilmoitus ei riitä

Britannian hallituksen mielestä oikeusjutussa on kyse poliittisesta kampanjasta brexitin pysäyttämiseksi. Hallituksen asianajajan mukaan EU-tuomioistuimen ei olisi pitänyt edes käsitellä asiaa, koska hallituksella ei ole aikeita perua erosuunnitelmia.

EU-elimiä edustaneet asianajajat puolestaan ovat BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) varoittaneet, että oikeus yksipuoliseen mielenmuutokseen voisi johtaa "loputtomaan epävarmuuteen". Heidän mukaansa tällainen päätös antaisi ennakkotapauksena kaikille jäsenmaille mahdollisuuden hakea itselleen parempia jäsenyysehtoja eroilmoituksen avulla.

Britannian parlamentti alkaa tiistaina viisi päivää jatkuvat keskustelut pääministeri Theresa Mayn neuvottelemasta brexit-sopimuksesta. Asiasta äänestetään tiistaina 11. joulukuuta.

Sopimusta on vastustettu sekä oppositiossa että paikoin Mayn oman puolueen, konservatiivien riveissä.

Lue lisää:

Jo seitsemäs ministeri jätti Mayn hallituksen brexitin vuoksi – "EU-maat tulevat pysyvästi moukaroimaan etujamme"

Analyysi: Britannian eronäytelmässä kaikki ei ole sitä, miltä näyttää

Isosta-Britanniasta Pikku-Britanniaksi – Brexit-intoilijat haikailevat imperiumin aikoja, mutta maa on kuihtumassa talouden ja kaupan kärpässarjaan

Lähteet: Reuters, AP