Pekka Varismäki luovutti kymmenien veteraanihaastattelujen kokoelmansa kirjastolle: "Olen ollut etuoikeutettu, kun olen kuullut nämä kertomukset"

Ylistaron kirjaston kotiseutukokoelmasta löytyy nyt 78 veteraanihaastattelua. Haastattelut on tehty vuosina 1990-2010.

sotaveteraanit
Ylistarolainen Pekka Varismäki sanoo olleensa etuoikeutettu, kun on päässyt kuulemaan veteraanien kertomukset. Hänen videohaastattelukokoelmansa on nyt Ylistaron kirjaston kotiseutukokoelmassa.
Ylistarolainen Pekka Varismäki sanoo olleensa etuoikeutettu, kun on päässyt kuulemaan veteraanien kertomukset. Hänen videohaastattelukokoelmansa on nyt Ylistaron kirjaston kotiseutukokoelmassa.Hanne Leiwo/Yle

Ylistarolainen Pekka Varismäki haastatteli vuosina 1990-2010 lähes 50 ylistarolaista veteraania videonauhalle.

Varismäki muistaa, miten ensimmäiseen haastatteluun meneminen jännitti. Kokemus kuitenkin osoitti, että jännittäminen oli turhaa – kysymyksiä ei tarvittu, sillä sota-ajat olivat tallentuneet miesten mieliin yksityiskohtaisesti.

– Veteraani istui sohvalle ja minä kysyin ensimmäiseksi, miltä tuntui, kun käsky lähteä rintamalle tuli. Jokainen kertoi kronologisessa järjestyksessä kellonajat, paikat, päivämäärät, asevelikaverit ja muut. Tämä sama kuvio toistui aina, Varismäki sanoo.

Varismäki innostui veteraanien muistelmien tallentamisesta, kun ilmajokinen Timo Vainio-Hynnilä kuvasi Ylistaron Asevelikuoroa. Sotaveteraanien muistojen tallentamisesta innostui myös edesmennyt ylistarolainen veteraani Pentti Koski, joka Varismäen kanssa kiersi veteraanien luona.

Videonauhoille tallentui muistoja, joita veteraanit eivät välttämättä olleet kertoneet edes kotona ennen.

– Varmaan he olivat halunneet säästää kotiväkeä. En tiedä, Varismäki pohtii.

Nauhoitustilanteissa oli monesti läsnä myös veteraanin puoliso, mutta Varismäki naurahtaa, että kokemuksen myötä vaimot opittiin passittamaan kahvinkeittoon keittiöön sillä aikaa, kun haastattelua nauhoitettiin.

– Muuten he koko ajan huutelivat miehilleen, että "et muistanut sitä tai tätä".

Ainutlaatuinen kokoelma

Varismäen nauhoille tallentui 49 veteraanihaastattelua. Myöhemmin opettaja Tapani Keski-Salmi haastatteli vielä 29 ylistarolaista veteraania.

Nyt 78 haastattelun kokoelma on annettu Ylistaron kirjaston kotiseutukokoelmaan. Haastattelunauhoja saa siellä katsoa, muttei lainata. Ainakaan tässä vaiheessa kirjastolla ei ole suunnitelmia dvd-haastattelujen kopioimisesta esimerkiksi kirjaston käyttöön.

Varismäen toimittamat haastattelut ovat kotiseutukokoelmaan tärkeä lisä.

– Tämä on hyvin merkittävä kokoelma sekä ylistarolaiselle paikallishistorialle että ehkä koko sotahistorian kannalta. Kokoelma on hyvin ainutlaatuinen, sanoo kirjastonjohtaja Miia Penttala-Salli.

Ylistaron kirjaston kotiseutukokoelmassa on toista sataa teosta, pääasiassa kirjallisuutta. Myös jonkin verran esimerkiksi musiikkia kokoelmasta löytyy. Penttala-Sallin mukaan kokoelma on jatkuvasti käytössä.

– Esimerkiksi sukututkijat käyttävät aineistoa. Sieltä saattaa löytyä sellaista materiaalia, mitä mistään muualta ei löydä, Penttala-Salli sanoo.

"Hyvän kaveruuden, ystävyyden ja toistensa auttamisen juttuja"

Pekka Varismäki antoi jokaiselle haastattelemalleen veteraanille tallenteen haastattelusta VHS-nauhalla. Jos veteraanien perheiltä ei nauhaa enää löydy, tallennetta voi kysellä Varismäeltä.

Haastatteluhetket olivat ikimuistoisia ja veteraanien muistot ovat jääneet Varismäen mieleen. Hän toteaa, että kertomuksissa ei mässäilty kauheilla asioilla, vaan ne ovat hyvän kaveruuden, ystävyyden ja toistensa auttamisen juttuja.

– Olen ollut etuoikeutettu, kun olen kuullut nämä kertomukset.