1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. passit

Ajokortti ei kelpaa enää ensi vuoden alusta henkilöllisyystodistukseksi passia noudettaessa

Sähköisiä pankkitunnuksia tai teleoperaattoreiden mobiilivarmennetta hankittaessakaan ajokortti ei enää ensi vuoden alusta kelpaa.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Ensi vuoden alusta alkaen valmiiden passien ja henkilökorttien noutamisen yhteydessä henkilöllisyyttä ei ole enää mahdollista todistaa ajokortilla, poliisi kertoo tiedotteessaan.

Vuoden 2019 alusta valmiin asiakirjan noutaminen on mahdollista ainoastaan passilla tai henkilökortilla. Kyseisen asiakirjan tulee olla ensisijaisesti voimassaoleva, mutta poliisi voi erikseen sallia valmiin asiakirjan noutamisen myös sellaisella passilla tai henkilökortilla, joka on mennyt vähän aikaa sitten vanhaksi.

Ajokortti ei myöskään käy enää henkilöllisyystodistukseksi sähköisiä pankkitunnuksia tai teleoperaattoreiden mobiilivarmennetta hankittaessa.

Rajoitus ajokortin käytössä henkilöllisyystodistuksena liittyy poliisin mukaan osaltaan lain muutokseen vahvasta sähköisestä tunnistamisesta ja sähköisistä luottamuspalveluista. Sen mukaan ajokorttia ei voida 1.1.2019 alkaen käyttää enää hakijan tunnistamiseen vahvan sähköisen tunnistusvälineen myöntämisen yhteydessä.

Tähän asti ajokorttia on voitu käyttää henkilöllisyyden osoittamiseksi passia tai henkilökorttia noudettaessa, jos poliisi on sen erikseen sallinut.

Poliisi muistuttaa, että tarvittaessa on mahdollista valtuuttaa toinen henkilö noutamaan passi tai henkilökortti yksilöidyllä valtakirjalla. Valtakirjaa käyttävän noutajan tarvitsee kuitenkin todistaa henkilöllisyytensä voimassa olevalla Suomen viranomaisen myöntämällä passilla tai henkilökortilla.