Ranuan kunta haluaa kaikki eläinpuiston osakkeet

Vähemmistöosakkeita on noin 350 ja ne ovat pääasiassa paikkakuntalaisten ihmisten hallussa.

Ranua
Ranuan eläinpuiston portti
Ranuan Seudun Matkailu Oy:n päätuote on eläinpuisto.Perttu Ruokangas / Yle

Ranuan kunta haluaa lunastaa itselleen kaikki eläinpuistoyhtiön osakkeet. Kunta omistaa Ranuan Seudun Matkailu Oy:stä 99,5 prosenttia. Vähemmistöosakkeita on noin 350 ja ne ovat pääasiassa paikkakuntalaisten ihmisten hallussa.

Kunnanjohtaja Sirpa Hakala sanoo, että vähemmistöosakkeiden lunastamisesta on puhuttu kunnassa vuosia. Kunnanvaltuusto on ensimmäistä kertaa linjannut, että kunta tulouttaa eläinpuiston tuotoista 100 000 euroa vuonna 2020.

– Osinkoja otettaisiin vuoden 2019 tuloksesta, kunnanjohtaja selvittää.

Kunta on takavuosina pääomittannut eli laittanut rahaa eläinpuistoon useita kertoja.

– Osakeyhtiölakiin on kirjattu tällainen oikeus ja velvollisuus niissä tapauksissa, joissa yhdellä osakkaalla on enemmän kuin 90 prosenttia osakkeista, Hakala taustoittaa.

Ranuan kunnanhallitus päätti maanantaina, että lunastusmenettely aloitetaan välittömästi ja se pyritään saattamaan loppuun ensi maaliskuun loppuun mennessä. Kunnanhallituksen jäsen Markus Ranua (kok.), olisi halunnut jättää asian vielä pöydälle mutta koska kukaan muu ei häntä kannattanut, esitys raukesi.

Osakkeiden lunastus ja siihen käytettävä asiantuntija-apu maksavat kunnalle noin 20 000 euroa.

Ranuan Seudun Matkailu Oy:llä on Ranualla eläinpuisto ja sen ympärillä muun muassa mökkejä, igluja ja kaksi leirintäaluetta.