Rokotevastaisuudella ei ole jalansijaa Kainuussa – väärinkäsitykset oikaistaan jo neuvolassa

Kainuu on vuonna 2015 syntyneiden lasten tuhka-, vihurirokko ja sikotauti rokotekattavuudessa maan kärkikastia heti Etelä-Karjalan jälkeen.

Kajaani
vauvaa rokotetaan
Kainuussa lapset rokotetaan ajallaan.AOP

Hyvään rokotekattavuuteen vaikuttaa Kainuussa toimiva neuvolajärjestelmä. Myös vanhempien omat hyvät kokemukset rokotuksista vaikuttavat rokotusmyönteisyyteen. Pienten lasten vanhemmat ovat itsekin saaneet rokotusohjelman mukaiset rokotukset.

– Neuvolan terveydenhoitaja ja lääkäri antavat asiatietoa. Samalla heiltä saa tutkittua tietoa tartuntatautien haitallisuudesta, rokotteiden hyödyllisyydestä ja vaikuttavuudesta, sanoo Kainuun soten neuvolatyön päällikkö Marjo Antikainen.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Kainuussa vuonna 2015 syntyneiden tuhka-, vihurirokko ja sikotaudin rokotekattavuus on 97,7 prosenttia. Puolangalla luku on peräti täydet 100 prosenttia.

– Pystymme maakuntana, terveydenhuollon kuntayhtymänä, jakamaan tietoa hyvistä kokemuksista ja rokotteita koskevat väärinkäsitykset oikaistaan, jatkaa Antikainen.

Terveyden -ja hyvinvoinninlaitoksella koetaan, että länsirannikolla rokotteisiin suhtaudutaan katsomuksellisesti ja luonnonmukaisen elämäntavan myötä vältellään ylimääräisiä lääkkeitä ja rokotteita.

– Tartuntataudeissa luonnonmukaisuus ei ole hyvä asia. Ei ymmärretä millaisesta sairaudesta muun muassa tuhkarokossa on kyse, kun ei ole sitä itse koettu. Valtaosalle se on harmiton, mutta pienelle lapselle sen seuraukset voivat olla vakavat, sanoo THL:n erityisasiantuntija Miia Kontio.