"Saimme puhelun, jota yksikään isä tai äiti ei haluaisi saada" – auton alle jääneen nuoren naisen isän tilitys leviää Facebookissa

Mies sai tietää maanantaina, että auto oli törmännyt hänen tyttäreensä Vantaalla. Sen jälkeen hän päätti tyttärensä kanssa kertoa tapahtuneesta avoimesti, jotta vastaavia tapaturmia voitaisiin estää.

liikenneonnettomuudet
Poliisin hihamerkki.
Toni Pitkänen / Yle

– Tänään saimme puhelun, jota yksikään isä tai äiti ei haluaisi saada, aloittaa Harri Katainen koskettavan päivityksensä Facebookissa.

Kuopiolainen perheenisä sai maanantai-iltana tietää, että hänen tyttärensä oli jäänyt autoilijan yliajamaksi Vantaalla. Kataisen mukaan tytär oli lentänyt useita metrejä ilmassa törmäyksen voimasta.

Katainen ajoi yötä vasten Helsinkiin tapamaan pääkaupunkiseudulla asuvaa tytärtään sairaalaan, jossa tämä on määrä leikata huomenna. Nuoren naisen tila on vakaa ja häntä odottaa kuntoutus.

Isän tietojen mukaan autoilija oli ollut nainen, joka oli ajanut juuri punaiseksi vaihtuneita liikennevaloja päin. Hän sai tietonsa tyttärensä poikaystävältä, joka oli paikalla tilanteessa.

– Kuljettaja ei ole stereotyyppinen kaahari tai laitapuolen kulkija, vaan tavallinen perheenäiti, jonka omat lapset istuivat kyydissä asianmukaisesti turvavöihin kiinnitettyinä. Hän on myös henkilö, joka teki päätöksen painaa jarrujen sijaan kaasua ja kiirehtiä vielä yhdet liikennevalot, Katainen kirjoittaa Facebookissa räjähdysmäisesti leviävässä kirjoituksessaan.

Ensin aloin kirjoittaa vain selkeyttääkseni omia tunteitani.

Harri Katainen

Itä-Uudenmaan poliisi ei voi vahvistaa Ylelle Kataisen kirjoituksen yksityiskohtia punaisia päin ajamisesta tai kuljettajan sukupuolesta. Poliisin mukaan Vantaalla on kuitenkin tapahtunut maanantaina iltapäivällä jalankulkijan loukkaantumiseen johtanut liikenneonnettomuus. Tapausta tutkitaan liikenneturvallisuuden vaarantamisena.

Katainen kertoo Ylelle sopineensa tyttärensä kanssa, että tapahtunut pitää saattaa mahdollisimman monen tietoon. Näin voitaisiin ehkä estää vastaavaa tapahtumasta tulevaisuudessa.

– Oli niin järkyttävää kuulla se uutinen. Ensin aloin kirjoittaa vain selkeyttääkseni omia tunteitani. Mutta siitä alkoi tulla sen tyylinen juttu, että jos joku muu voisi säästyä tämän tapahtuman johdosta. Sillä tavalla aloin saada valoa ja merkitystä tähän tilanteeseen, hän kertoo.

Katainen ymmärtää, että ihmisille voi tapahtua liikenteessä virheitä. Hänen on kuitenkin vaikea ymmärtää, miksi joku asettaa oman kiireensä vuoksi täysin sivullisen ihmisen vaaraan.

– Älä pelaa venäläistä rulettia toisten hengellä! hän päättää Facebook-vetoomuksensa.