Tuore puoluegallup: Ruotsin sosiaalidemokraattien kannatus noussut eniten syksyn vaikeiden hallitusneuvottelujen aikana

Porvaripuolueiden kannatus on vaalien jälkeen pudonnut keskustaa lukuunottamatta.

Ruotsin politiikka
Stefan Löfen
Stefan LöfvenOlivier Hoslet / EPA

TukholmaRuotsin puna-vihreä blokki on kasvattanut vaalien jälkeen suosiotaan porvariblokkiin verrattuna, kertoo tilastokeskuksen tuore mielipidemittaus.

Sosiaalidemokraattien kannatus on noussut eniten, 2,2 prosenttiyksikköä. Samalla sosiaalidemokraattien asema suurimpana puolueena on vahvistunut syksyn vaaleista. Puolue saa mittauksessa 30,5 prosentin kannatuksen.

Vasemmistopuolue (8,4%) saisi 0,4 prosenttiyksikköä enemmän tukea äänestäjiltä, jos vaalit olisivat nyt. Ympäristöpuolue (4,0%) menettäisi saman verran.

Sosiaalidemokraatteja lukuunottamatta puolueiden kannatusmuutokset ovat vähäisiä ja kokoomuksen, keskustan ja vasemmistopuolueen osalta virhemarginaalin rajoissa. Mittauksen lukemia voi pitää jotakuinkin vaalitulosta vastaavina.

Porvaripuolueet ovat menettäneet hieman kannatustaan keskustapuoluetta lukuunottamatta.

Liberaalit ovat menettäneet eniten, 1,2 prosenttiyksikköä. Liberaalien kannatus (4,3%) heiluu neljän prosentin äänikynnyksen rajoilla, kuten ympäristöpuolueenkin.

Myös Ruotsin kokoomus (19,2%) ja kristillisdemokraatit (5,4%) ovat menettäneet kannatustaan vajaan prosenttiyksikön. Heidän tukijoidensa arvioidaan siirtyneen ruotsidemokraateille. Keskustan kannatus (8,6%) on pysynyt ennallaan.

Ruotsidemokraattien kannatus (18,3%) on noussut hieman, vajaan prosenttiyksikön. Kolmen suurimman puolueen järjestys säilyy mittauksessa samana kuin vaalituloksen jälkeen: sosiaalidemokraatit on suurin puolue, kokoomus toisena ja ruotsidemokraatit kolmantena.

Uudet vaalit tuskin toisivat helpotusta

Ruotsin vaikeat hallitusneuvottelut ovat uhanneet johtaa uusiin vaaleihin.

Tilastokeskuksen mittaus osoittaa sen mitä useat politiikan asiantuntijat ovat epäilleet. Uudet vaalit eivät helpottaisi merkittävästi hallitusneuvotteluja vaan vaihtoehdot olisivat todennäköisesti samat kuin nytkin syksyn vaalien jäljiltä.

Puhemies Andreas Norlén kertoo huomenna, mihin nykyisen hallitusmuodostajan sosiaalidemokraattien puheenjohtajan Stefan Löfvenin tunnustelut ovat johtaneet. Löfven pyrkii saamaan uudelle hallitukselleen tukea yli blokkirajojen keskustapuolueelta ja liberaaleilta.

Löfvenin vetämiä hallitusneuvotteluja on kuvattu vaikeiksi, koska keskusta ja liberaalit ovat vaatineet sosiaalidemokraateilta selkeää käännöstä oikeaan.

Molemmat puolueet jättivät Löfvenille vaatimuslistan muun muassa veronalennuksista, työlainsäädännön muutoksista ja hyvinvointipalvelujen valinnanvapauden turvaamisesta. Ammattiyhdistysliike ja osa johtavista sosiaalidemokraateista on pitänyt vaatimuksia mahdottomina hyväksyä.

Ruotsin parlamentti voi äänestää vielä kolmeen kertaan mahdollisesta pääministeriehdokkaasta ennen kuin ajaudutaan uusiin vaaleihin.

Korjaus klo 16..30 .Juttuun lisätty virhemarginaalin rajoissa olevat puolueet.

Lue myös:

"Poliitikot ovat kaivautuneet juoksuhautoihin" – Tympääntyneet ruotsalaiset kertovat suorin sanoin, miksei maassa vieläkään ole uutta hallitusta

Loppuun asti! Unohtakaa se! Syön ennemmin hattuni! Ruotsalaispoliitikot lukitsivat asemansa jo ennen vaaleja, ja siksi hallituksen muodostaminen on niin vaikeaa