Hyppää sisältöön

Ranskan hallitus yrittää tyynnyttää keltaliivit – polttoaineverojen korotus jäihin

"Keltaliivit" ovat vaatineet veronkorotusten perumista.

Keltaliivien mielenosoitukset yltyivät mellakoinniksi Pariisissa Riemukaaren lähistöllä 1. joulukuuta 2018. Kuva: Yoan Valat / EPA

Ranskan hallitus jäädyttää suunnitellut polttoaineverojen korotukset puoleksi vuodeksi. Pääministeri Edouard Philippe kertoi asiasta televisiopuheessa tiistaina iltapäivällä. Philippe sanoi myös, että sähkön ja kaasun hinnat jäädytetään toukokuuhun asti.

Philippen mukaan hallitus voinut olla kuulematta "työtätekevien ranskalaisten raivoa".

- Keltaisia liivejä kantaneet ranskalaiset haluavat alempia veroja ja ansaita rahaa työllään. Sitä mekin haluamme. Jos hallitus ei onnistunut vakuuttamaan ranskalaisia, jonkin on muututtava, Philippe sanoi.

Protestit vaatineet veronkorotusten perumista

Polttoaineen hinta on ollut yksi merkittävä syy Ranskassa viime viikkoina yltyneisiin protesteihin, ja "keltaliiveinä" tunnetut mielenosoittajat ovat vaatineet veronkorotusten perumista. Korotusten oli määrä tulla voimaan tammikuussa.

Yksi löyhästi järjestäytyneiden protestien johtohahmoista, Benjamin Cauchy, kuvaili hallituksen myönnytystä ensimmäiseksi askeleeksi, mutta hänen mukaansa mielenosoittajat "eivät tyydy murusiin".

Sosialistipuolueen johtohahmoihin kuuluva Ségolène Royal kiitti hallituksen päätöstä, mutta sanoi sen tulevan liian myöhään. Oikeistopopulistista Kansallista rintamaa johtavan Marine Le Penin mielestä veronkorotusten lykkäys "ei tietenkään vastaa köyhyyden kanssa kamppailevien ranskalaisten odotuksia.

Satoja pidätetty ja kymmeniä loukkaantunut

Viikonloppuna mielenosoitukset yltyivät väkivaltaiseksi mellakoinniksi, jonka pääministeri tuomitsi. Viikonlopun aikana Pariisin protesteissa loukkaantui yli sata ihmistä ja yli 400 pidätettiin. Kahden viikon aikana protestien yhteydessä on kuollut neljä ihmistä.

– Väkivallan on loputtava. Valtion on taattava rauha, yleinen järjestys eikä minkään veron pidä uhata kansallista yhtenäisyyttä, pääministeri Philippe sanoi tiistaina.

Pariisissa muun muassa poltettiin autoja ja kauppoja ja vahingoitettiin patsaita. Pääministeri Philippen mukaan kaikilla on Ranskassa perustuslain takaama oikeus osoittaa mieltään, mutta jokaisella on myös oikeus turvallisuuteen ja normaaliin elämään.

Philippen mukaan mahdollisista uusista protesteista on ilmoitettava etukäteen, ja niiden on sujuttava rauhallisesti.

Presidentti Emmanuel Macron on aiemmin vakuuttanut pitävänsä kiinni polttoaineverojen korotuksista. Macronin kannatus on pudonnut entisestään protestien aikana.

Macron ei ole itse kommentoinut protesteja julkisesti sen jälkeen, kun hän palasi sunnuntaina G20-kokouksesta Argentiinasta. Hän lykkäsi kuitenkin asian takia Serbian-vierailuaan.

Uutista on täydennetty klo 14.45: Lisätty yksityiskohtia pääministeri Philippen puheesta sekä reaktioita hallituksen ilmoitukseen.

Lue lisää:

.
.