Seniorimuskarissa soitto soi ja laulu raikaa – "Tässähän ihan tuntuu, että vielä jotain osaakin"

Musiikkitoiminta tuottaa ikäihmisille hyvää mieltä ja oppimisen iloa.

musiikki
Ikäihmisiä ja opettaja
Präntöön Helmen ikäihmiset ovat innostuneet musiikista.Terhi Varjonen/Yle

Palvelutalo Präntöön Helmen yhteistila on koristeltu jouluisesti ja tuleva itsenäisyyspäivä huomioiden. Kynttilät, Suomen liput ja lumihiutaleet tuovat lämpöisen tunnelman, kun muskariryhmä kokoontuu.

Vaaleat kanteleet soivat kauniisti ja Kuula-opiston opettaja Marja Pellinen on elementissään kun hän soitattaa ja laulattaa muskarilaisia.

– Otetaas Joulu on taas, vihjaa Pellinen ja soitto saa alkaa.

Kanteleet
Seniorimuskarilaiset soittavat usein kanteleilla.Terhi Varjonen/Yle

Irmeli Palmulle musiikki on tärkeä osa elämää ja hän on nauttinut musiikkitoiminnasta paljon.

– Kuuntelen musiikkia paljon ja harrastan liikuntaa ja siinä on musiikki mukana. Tästä saa saa hyvää mieltä ja uusia ystäviä. On vaihtelua siihen kaavaan, pohtii Palmu

Myönteisiä vaikutuksia

Kymmenkunta palvelutalon asukasta on osallistunut syksyn ajan kerran viikossa ohjattuun musiikkitoimintaan.

– 45 minuuttia kerrallaan. Se on aika, jonka kaikki jaksavat keskittyä. Pitää ottaa huomioon, että asukkaiden vointi kuitenkin vaihtelee paljon, selvittää Präntöön Helmen vastaava sairaanhoitaja Anu Ahola.

Virallisesti puhutaan ikäihmisten musiikkitoiminnasta, mutta kotoisammin seniorimuskarista.

– Soitellaan kannelta tai marakassia, heilutellaan huiveja musiikin mukana, tutustutaan säveltäjiin, kuvailee Ahola toimintaa, jonka tavoitteena on tuottaa palvelutalon asukkaille hyvää mieltä ja iloa.

Ikäihmisiä
Opettaja Maija Pellinen vetää mielellään musiikkitoimintaa.Terhi Varjonen/Yle

Musiikin myönteiset vaikutukset näkyvät ja kuuluvat. Ahola kertoo asukkaista, jotka muuten voivat olla passiivisia, mutta piristyvät silmin nähden muskaripäivänä.

– Paljon on tehty tutkimuksiakin siitä, miten paljon myönteisiä vaikutuksia musiikilla on mielialaan ja esimerkiksi kipuihin, huomauttaa Ahola.

Kaupungin kulttuuritoimintaa

Präntöön Helmen muskari on kaupungin kulttuuritoimintaa ja se on käynnistetty kokeilumielessä. Nyt jo on selvää, että toiminta jatkuu keväällä ja todennäköisesti seuraavina vuosinakin.

Tavoitteena on, että vähitellen muidenkin palvelutalojen asukkaat pääsevät musisoinnin makuun.

– Kulttuurin saavutettavuus pitää olla kaikille kaupunkilaisille suurin piirtein sama riippumatta siitä, mikä on asumismuoto. Siksi haluamme olla tukemassa tällaista toimintaa, sanoo Vaasan kaupungin kulttuurisuunnittelija Leena Nyqvist.

Sekä Aholan että Nyqvistin mukaan kokemukset seniorimuskarista ovat olleet erittäin kannustavia. Mukana olleet ovat päässeet nauttimaan onnistumisen hetkistä, kun ovat joko omin voimin tai muiden avustamina tarttuneet soittimiin.

Anu Aholan mieleen on jäänyt asukkaan toteamus soittorupeaman jälkeen: Tässähän ihan tuntuu, että vielä jotain osaakin.

– On saavutettu se, mitä tavoitellaan. Hyvää mieltä ja asukkaille sitä tunnetta, että vielä osaa jotakin, iloitsee Ahola.

– Tämä on hienointa palautetta ja innoittava ajatus, että 80- ja 90-vuotiaana voi huomata oppivansa uusia asioita, jatkaa Leena Nyqvist.