Lappi saa vihdoin oikean lumihangen – matkailuväki on helpottunut

Lunta voi kertyä kahden vuorokauden aikana lähes kymmenen senttiä lisää.

lumi
Bilar på snöig väg
All Over Press

Lapissa alkoi tiistaina kauan kaivattu lumisade ja valkoista kultaa on luvassa koko Lappiin torstai-iltapäivään asti. Lumipeite kasvaa nyt viidestä kymmeneen senttiä ja lisää saattaa tulla vielä viikonloppuna.

Lumi myös jäänee ainakin toistaiseksi maahan, sillä Lapissa lämpötila pysyttelee pääosin pakkasen puolella koko viikon, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Tämä ilahduttaa mustasta maasta kärsineitä safariyrittäjiä.

–Jos se kymmenen senttiäkin tulee, niin se olisi kyllä aivan mahtava. Pystyisimme vetämään täysillä ja täyttämään kaikki asiakaslupauksemme, kertoo Rovaniemellä sään kehitystä jännityksellä seurannut Arctic Lifestyle Oy:n yrittäjä Juha-Pekka Mikkola.

Pilkille ei voi vielä mennä

Jäät ovat vielä paikoitellen niin heikkoja, ettei niille pääse aivan heti retkeilemään.

– Emme uskaltaneet viedä matkailijoita pilkille, kun jäät eivät ole riittävän paksut, pelkosenniemeläinen yrittäjä Sinikka Haikonen Pyhä Safaris Oy:stä kertoo.

Myös Ivalo Safaris -yrityksen toimitusjohtaja Tina Kiviniemi sanoo ohuiden jäiden rajoittavan vielä jatkossakin heidän toimintaansa.

Rovaniemellä pyritään pitämään vapaaehtoisten voimin huoli siitä, että turistit eivät eksy heikoille jäille omin päinkään.

Vaikka pakkasta onkin pääosin luvassa, voi lämpötila kohota hitusen nollan yläpuolelle Rovaniemellä ja Utsjoella vielä keskiviikkona.

Torniossa ja Kemissä suojasäätä ennustetaan viikonlopuksi.