Aina rokottamattomuus ei ole oma valinta – syöpälapsen isä: "Heikompien terveydellä leikitään, kun jätetään oma lapsi rokottamatta"

Syöpään sairastuminen estää rokottamisen. Luodon tuhkarokkotapaus on aiheuttanut huolta syöpälasten vanhemmissa.

rokotteet
Kari Alasaari
Kari AlasaariTuomo Rintamaa / Yle

Luodon tuhkarokkotartunnan siivittämä rokotuskeskustelu on herättänyt huolta syöpään sairastuneiden lasten vanhempien keskuudessa.

Lapualaisen Kari Alasaaren poika Juho sairastui aivosyöpään viisivuotiaana. Leikkausten, sädehoidon ja sytostaattien avulla aivosyöpä saatiin pois, mutta hoitojen seurauksena Juho sairastui myöhemmin toiseen syöpään, leukemiaan.

Leukemiaa on hoidettu rankoilla kantasolusiirroilla, jotka samalla nollaavat aiemman rokotesuojan. 12-vuotiaalla Juholla on tällä hetkellä samanlainen rokotesuoja kuin puolitoistavuotiaana.

– Kantasolusiirrosta lasketaan puolileikillään uuden elämän alkavan ja se on sama näissä rokotuksissa. Tällä hetkellä Juholla ei ole MPR-rokotusta.

Menot mietittävä tarkkaan

Tuhkarokkotapauksen paljastuminen reilun sadan kilometrin päässä kotipaikkakunnalta sai Alasaaren perheen miettimään kulkemisiaan tarkkaan.

– Ehkä pelko on väärä sana, mutta kyllä se pisti varuilleen. Joutuu miettimään miten pojan kanssa liikkuu.

Kantasolusiirron jälkeisenä vuonna liikkuminen kodin ulkopuolella oli rajoitettu minimiin. Ensimmäisen vuoden Juho kävi koulua kotona isän toimiessa poikansa omaishoitajana.

– Toisen vuoden alkaessa voi jo vähän liikkua ja mennä. Eilen saimme postissa lääkärinlausunnon, että nyt saa liikkua Euroopan kaupunkimatkakohteissa, Alasaari sanoo.

"Netistä löytyy ymmärrystä mihin tahansa"

Kari Alasaari toimii myös syöpälapsiperheiden Eppulit (siirryt toiseen palveluun)-kerhon puheenjohtajana. Hänen mukaansa verkosta löytyy ymmärtäjiä lähes mihin tahansa.

– En kuitenkaan ymmärrä sitä, että lähdetään pelaamaan näin isolla riskillä. Netistä voi löytää itselleen sellaisen uskon kuin haluaa näissä asioissa. Me olemme olleet lääkäreiden antaman hoidon varassa yli puolet Juhon elämästä, joten uskomme siihen mitä he kertovat.

Tällä hetkellä MPR-rokotteen kattavuus on Luodossa 75 prosenttia, kun sen pitäisi olla 95 prosenttia laumasuojan aikaansaamiseksi.

– Se ei ole pelkästään oma riski, vaan myös näiden heikompien terveydellä leikitään, kun jätetään oma lapsi rokottamatta, Alasaari sanoo.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on ehdottanut selvityksen tekemistä siitä, voitaisiinko lapsen rokottaminen laittaa ehdoksi lapsilisän maksamiselle tai muille perhe-etuuksille. Alasaari ei usko pakkoon.

– En pidä pakottamisesta, se ei ole oikea tapa. Toisaalta on itsekästä jäädä laumasuojan suojaan olematta itse siinä mukana. Se on enemmän tai vähemmän vapaamatkustaja. Joku porkkana siinä voisi olla.