Uusi tapahtumakeskus toisi korispelejä Kantasatamaan – KTP:n Lindström: "Se olisi unelmatilanne"

Kotkan kaupunginvaltuusto hyväksyi tapahtumakeskuksen hankesuunnitelmaan laajennuksen, jotta siellä voidaan järjestää myös urheilutapahtumia.

koripallo
Kotkan tapahtumakeskus tulisi Kantasatamaan Merikeskus Vellamon viereen
Kotkan tapahtumakeskus toisi korispelejä Kantasatamaan.JKMM Arkkitehdit

Siirtääkö KTP miesten korisliigan pelit Kotkan Kantasatamaan, jos suunnitteilla olevaan tapahtumakeskukseen rakennetaan tilat myös koripallokentälle ja katsomolle?

– No, se olisi luonnollisesti unelmatilanne, KTP Basket ry:n puheenjohtaja Jyrki Lindström vastaa.

Unelman toteuttamista saattaa kuitenkin rajoittaa se, että tapahtumakeskuksen koripallokenttä ei Lindströmin arvion mukaan olisi kiinteä, vaan korit ja katsomot pitäisi pystyttää tapahtumakeskukseen aina erikseen.

– Siksi harjoitteleminen tai edes runkosarjan pelien pelaaminen voi olla osittain vähän hankalaa.

Toisaalta Lindström sanoo, että maailmalla on ihan tavallista, että koripallojoukkueet harjoittelevat ja pelaavat eri halleissa. Peleistä koetetaan rakentaa mahdollisimman houkuttelevia tapahtumia, jotka keräävät paljon yleisöä.

– Pelit pelataan isoissa, juuri Kotkan tapahtuma-areenan tyyppisissä halleissa.

Karhuvuoren urheilutalossa poikkeusluvalla

Toistaiseksi KTP:n harjoittelu- ja pelihalli on Karhuvuoren urheilutalossa. Paikka on Jyrki Lindströmin mielestä vähän syrjäinen.

– Sinne liikenneyhteydetkään eivät ole parhaat mahdolliset, hän sanoo.

Karhuvuoren urheilutalo valmistui vuonna 1974. Rakennus on jäänyt osittain vanhanaikaiseksi.

– Sanotaan näin, että erikoisluvalla saadaan korisliigaa pelata ja pelattiin toki europelejäkin muutama vuosi sitten, mutta se vaatii aina erikoisluvan, koska turva-alueet ovat niin pienet. Toistaiseksi vielä mennään siellä ja koitetaan siellä pärjätä.

Loppuotteluita Kantasatamaan

Myös Peli-Karhujen naisten joukkueen päävalmentaja Roope Mäkelä voisi siirtää naisten korisliigan pelejä uuteen tapahtumakeskukseen.

– Jos se on hinnoiteltu niin, että siellä on varaa pelata, niin miksei joitakin pelejä. Jos menestys on tällaista, että pelataan loppupelejä, niin niitä ainakin.

Koripallo lattialla.
Yle

Peli-Karhut voitti viime kauden päätteeksi Suomen mestaruuden.

Roope Mäkelä pohtii, että uusi tapahtumakeskus voisi poikia uudenlaisia koristapahtumia Kotkaan:

– Heti tulee mieleen esimerkiksi KTP:n pelien yhteyteen koripallopäiviä, missä pelattaisiin molempien kotipelejä. Että kyllähän se tapahtumakeskus mahtava lisä on. Plus erilaiset maaottelut ja nuorten maaottelut.

– Pitää muistaa, että Kotka on yksi Suomen johtavia koripallokaupunkeja, ja KTP on maratontaulukon ykkösjoukkue Suomessa. Kyllähän tämä koripallokaupunki on ja ansaitsee sen mukaiset puitteetkin.

Suunnitelmat muuttuivat

Kotkan kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina Kantasataman tapahtumakeskuksen hankesuunnitelman lisäksi laajennuksen, jolla tapahtumakeskukseen saadaan mahtumaan myös joukkueurheilu- ja muita urheilutapahtumia. Sinne mahtuisi esimerkiksi koripallokenttä katsomoineen.

Laajennuksen on arvioitu maksavan noin kolme miljoonaa euroa. Aiemmin kaupunki on päättänyt sijoittaa tapahtumakeskukseen enintään 20 miljoonaa euroa.

Valtuusto lisäsi päätökseen ehtoja, joiden mukaan tapahtumakeskuksen toteuttamissopimuksen allekirjoittaminen edellyttää hotellioperaattorin tai investoijan mukana olemista sopimuksessa.

Tapahtumakeskuksen rakentamisen on suunniteltu alkavan Kotkan Kantasatamassa vuoden 2020 alussa.