Tornio tekee alijäämäisen talousarvion ensi vuodelle – soteulkoistuksen toivotaan tasoittavan budjettiheittelyitä

Takavuosina sotebudjeteilla on ollut tapana ylittyä. Meri-Lapin ulkoistuksessa hinta on sovittu, mikä lisää vakautta taloussuunnitteluun.

Tornio
Tornion hallituskatu talvella
Tornion ensi vuoden talous on suunniteltu reilu 900 000 euroa alijäämäiseksi. Velkamäärä ei kuitenkaan kasva ja kaupunki pystyy tekemään kunnossapitoinvestointeja jonkin verran.Antti Heikinmatti / Yle

Tornio pyrkii talousarviossaan rakentamaan pohjaa tulevalle kasvulle. Tavoitteena on parantaa kaupungin tunnettuutta ja vetovoimaa niin matkailijoiden kuin muuttajienkin keskuudessa.

Isoja investointeja esimerkiksi matkailuinfraan ei kuitenkaan ole suunnitteilla, paremminkin pidetään välivuotta. Investoinnit ovat ensi vuodelle 4,6 miljoonaa euroa.

– Tämä on korjausinvestointeja ja jatkossa niiden määrä todennäköisesti tulee meilläkin kasvamaan, kun kuntatekniikka ja infra tulee käyttöikänsä päähän, arvioi kaupunginjohtaja Timo Nousiainen.

Lähivuosina kaupunki varautuu kuitenkin kaupungintalon peruskorjaukseen. Se maksanee noin 8 miljoonaa euroa.

Muutoinkaan Tornion talouden avainluvuissa ei ole isoja liikkuja mihinkään suuntaan. Verotulot kasvavat hieman ja valtionosuudet puolestaan laskevat. Talousarvion 933 000 euron alijäämä ei ole näissä oloissa huonokaan suoritus.

– Meillä oli ajatuksen ensi vuonna päästä plussan puolelle. Erikoissairaanhoidon menot ovat kasvaneet, valtionosuudet vähentyneet eivätkä verotulot ole niin vahvasti kasvaneet kuin ollaan ajateltu, Nousiainen listaa.

Sotemenoihin toivotaan tasaisuutta

Tornion kaupunginhallituksen puheenjohtaja pekka pelttari
Antti Heikinmatti / Yle

Sotemenot ovat jatkossakin Tornion kuluista reilu puolet. Iso osa rahasta kuluu ostopalveluihin yksityisiltä toimijoilta, kuten Mehiläinen Länsi-Pohjalta. Kuviosta lasketaan saatavan säästöjä ensi vuonna noin 1,2 miljoonaa euroa, joka on jo ohjattu vanhuspalveluihin.

Ulkoistamisratkaisu myös tasapainottaa erikoissairaanhoidon kustannusnousuista tulleita budjettiheittelyitä, joihin on Torniossakin saatu tottua.

Taaksejääneinä vuosina kunnan tilinpäätös on tahtonut olla alijäämäinen sen vuoksi, että erikoissairaanhoidon kustannukset ovat nousseet. Omassa toiminnassa on niinkin pysytty raameissa. Nyt kun erikoissairaanhoidon puolella on vakioitu menokehystä niin, että se pystytään nyt ennakoimaan, sillä on kaupungin talouden ennakointiin vakauttava vaikutus, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Pelttari (kesk.).

Neljännesvuosisadan ajan erilaisissa luottamustehtävissä toiminut Pelttari kertoo muistavansa, että yhtenä vuonna erikoissairaanhoidon menot olisivat alittuneet budjetoidusta.

5.12. klo 13.51 Korjattu toiseksi viimeisen kappaleen sana talousarvio tilinpäätökseksi.