Kemin teatterinjohtaja huolissaan teatterin tulevaisuudesta: "Liian helppo alkaa sammuttaa valoja, jos ei ole katsojalukuja eikä euroja kassassa"

Kemin teatteri ehdotti kaupunginhallitukselle pysyvien väistötilojen rakentamista kaupungin keskustassa sijaitsevaan postitaloon.

teatteritaide
Kemin Tullimakasiini - teatterin väistötila.
Esimerkiksi Kemin rannassa sijaitseva tullimakasiini toimii teatterin nykyisinä väistötiloina. Makasiinin esityksiin ei kuitenkaan mahdu kuin 40 katsojaa.Risto Koskinen / Yle

Kemin kaupunginteatteri (siirryt toiseen palveluun) on jäämässä ilman pysyviä väistötiloja myös ensi vuonna. Teatterin väistötilatyöryhmä ehdotti kaupunginhallitukselle pysyvien väistötilojen rakentamista kaupungin keskustassa sijaitsevaan postitaloon. Kaupungin erittäin tiukan taloudellisen tilanteen vuoksi pysyvät väistötilat eivät kuitenkaan mahdu vuoden 2019 talousarvioon.

– Postin talo on ulkopuolinen tila ja siihen investointiin ei voi laittaa rahaa käyttötaloudesta vaan olisi otettava velkaa, toteaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Pasoja.

– Sopivien väistötilojen hakemista kuitenkin jatketaan. Selvityksessä on myös, löytyisikö teatterin tueksi ulkopuolista toimijaa yhdistystä yhtiötä tai muuta, joka voisi toimia yhdessä kaupungin kanssa ja jakaa tätä ahdinkoa. Selvitystyö toteutetaan huhtikuun loppuun mennessä, sanoo Pasoja.

Teatterinjohtaja Sarianne Paasonen on huolissaan tilanteesta. Hänen mukaansa päätösten lykkääntyminen keväälle vaikuttaisi dramaattisesti teatterin lipputuloihin ja kävijämääriin.

– Me ehditään menettää paljon katsojia, koska suuri osa meidän ryhmistä on Oulussa ja Rovaniemellä. Jos me ollaan vielä kaksikin vuotta näissä hassuissa väistötiloissa, joihin ei pääse edes pyörätuolilla, niin tulee olemaan todella haastavaa saada enää ulkopaikkakuntalaisia takaisin. Eli kyllä tästä tulee sitten ihan puhtaasti kemiläinen, hyvin pienen piirin pieni teatteri, josta on sitten liian helppo alkaa sammuttaa valoja, jos ei ole katsojalukuja eikä euroja kassassa, sanoo Paasonen.

Nykyisissä, väliaikaisiksi tarkoitetuissa väistötiloissa voidaan toteuttaa vain yksi pienimuotoinen näytelmä kerrallaan.

Sarianne Paasonen

Postitalon muokkaaminen teatteritoimintaan sopivaksi maksaisi arviolta 700 000 euroa. Postitaloon siirtyminen olisi Paasosen mukaan erityisen tärkeää muun muassa suurempien lipputulojen mahdollistamiseksi.

– Postitaloon saisi rakennettua 200-250 hengen katsomon. Tällä hetkellä Kemin Pirtille mahtuu 120 katsojaa ja Tullimakasiiniin 40. Jos me saadaan postitalo, niin pystymme pyörittämään ohjelmistossa useampaa näytelmää yhtä aikaa ja tekemään sinne myös kauan odotetun Katri Helena -musikaalin. Nykyisissä, väliaikaisiksi tarkoitetuissa väistötiloissa voidaan toteuttaa vain yksi pienimuotoinen näytelmä kerrallaan.

– Lisäksi tarvitsemme kuitenkin lisää tilaa. Osa meidän henkilökunnasta joutuu työskentelemään vielä kulttuurikeskuksen tiloissa, koska heille ei ole nykyisessäkään väistössä työtiloja, Paasonen jatkaa.

Yhteensä väistötilojen muokkauksen hinta on arviolta miljoona euroa. Myös Kemin kaupunginvaltuusto käsittelee teatterin kohtaloa vielä ensi viikolla.

Kemin kaupunginteatteri joutui muuttamaan syksyllä väistötiloihin kulttuurikeskuksessa ilmenneiden sisäilmaongelmien takia.