1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Linnan juhlat

Presidentin turvamiehet ovat tuttu näky Maija Santikon pihassa – Sauli Niinistön appivanhempien naapuri sai yllätyskutsun Linnan juhliin

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön appivanhemmat asuvat Maija Santikon naapurissa. Ainoa syy, jonka Santikko keksii yllättävälle kutsulle Linnan juhliin, on se että turvamiehet ovat saaneet päivystää pihassa aina, kun ovat halunneet.

Linnan juhlat
Maija Santikko valmistautuu linnan juhliin.
Maija Santikko valmistautuu ainutkertaiseen tilaisuuteen huolella.Jenni Joensuu / Yle

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö liikkuu Porissa ollessaan varsin huomaamattomasti. Hän ei tee numeroa henkilökohtaisista menoistaan. Kun hän vierailee appivanhempiensa luona, eivät edes kaikki naapurit huomaa kotikadullaan mitään ihmeellistä.

Maija Santikolta arvovaltainen vieras jää harvoin huomaamatta. Itse presidenttiä hän ei useinkaan näe, mutta turvamiehet ovat sitäkin tutumpi näky omalla kotipihalla.

– He ajavat autonsa pihaamme ja istuvat siellä huomaamattomasti. Meillä on iso tontti, joten sieltä on helppo pitää vahtia joka suuntaan.

Turvamiehet ovat saaneet Santikoilta luvan käyttää pihaa aina kun haluavat. Useimmiten vierailut osuvat yllättäviin aikoihin.

– Yhdenkin kerran menin pihalle verkkareissa siivoamaan autoa, ja turvamiehet tulivat yllättäen kyselemään kuulumisia, Maija Santikko kertoo.

Yhteyttä ei ole pidetty

Näin on jatkunut jo vuosien ajan. Presidentin puoliso Jenni Haukio on voinut viedä perheensä huoletta tapaamaan vanhempiaan. Siellä he saavat olla rauhassa.

– Tämä on hiljainen kylätie. Ei täällä ylimääräisiä ihmisiä juuri näy, Maija Santikko toteaa.

Meillä on iso tontti, joten sieltä on helppo pitää vahtia joka suuntaan.

Maija Santikko

Alueen asukkaat eivät ole saaneet ohjeita tai käskyjä presidentin vierailuista. He ymmärtävät pitää matalaa profiilia. Kukaan ei huutele ulkopuolisille, milloin presidenttipari on paikalla.

Heidän läsnäolonsa jää naapurustossa arkisten askareiden jalkoihin. Siksi Santikon postilaatikkoon tupsahtanut kirje olikin niin odottamaton.

– Nythän on menossa Niinistön toinen presidenttikausi. Järjestely on jatkunut jo pitkään, joten kutsu tuli täytenä yllätyksenä.

Pukupaniikki laukesi hetkessä

Yllättävä kutsu nostatti ensimmäisenä mieleen paniikin. Mistä juhla-asu kolmessa viikossa?

Onneksi Linnan juhlat herättivät innostusta koko tuttavapiirissä. Heti kun Santikko oli kertonut kutsustaan Facebookissa, hän sai yhteydenoton sekä puku- että korusuunnittelijalta.

Maija Santikko, Sanni Salonen ja Mari Syren
Sanni Salonen suunnitteli Maija Santikolle puvun ja Mari Syren korut.Jenni Joensuu / Yle

Aikataulultaan tiukka projekti oli tuttu haaste sekä Sanni Saloselle että Mari Syrenille. Heidän kättensä jälki on näkynyt Linnan juhlissa ennenkin.

Yhteinen sävel Santikon kanssa löytyi nopeasti.

– Kun Maija kertoi, että hän haluaa pukunsa tuovan esille ympäristöteemaa, näin silmissäni heti ylöspäin leijailevat, huurteiset lehdet, jotka viestivät kasvun suuntaa. Kimallus lisää pukuun pakkaspäivän tuntua, Salonen kertoo.

Porilainen Maija Santikko valmistautuu linnan juhliin.
Kirjaillut lehdet ovat puvun katseenvangitsijoita.Jenni Joensuu / Yle

Mari Syren puolestaan visioi heti pukusuunnitelman nähtyään, että lehtien ja huurteen pitää näkyä myös koruissa. Hopeiset lehdet Santikon ranteen ympärillä ja korvalehtiä koristamassa viimeistelevät sädehtivän kokonaisuuden.

Maija Santikon linnan juhlien puvun yksityiskohtia.
Lehtikoru kiertää Maija Santikon rannetta.Jenni Joensuu / Yle

Olohuoneen verhot uusiokäyttöön

Ajatus ympäristöystävällisyydestä ei jää vain mielikuvan tasolle. Sanni Salosen suunnittelemassa puvussa on käytetty kekseliäästi Maija Santikon kotoa löytyneitä kierrätysmateriaaleja.

– Tavoitteena oli, että vanhasta ja aikansa eläneestä, kuten olohuoneen keinokuituisista puhviverhoista, syntyisi jotain uutta. Äitini on ahertanut tuntikausia käyttäen verhoa lehtien yläpintojen kirjailuissa, Salonen kertoo.

Maija Santikko valmistautuu linnan juhliin.
Puku ja korut valmistuivat kiireestä huolimatta hyvissä ajoin ennen juhlia. Kampaus ja meikki viimeistelevät vielä kokonaisuuden itsenäisyyspäivänä.Jenni Joensuu / Yle

Ajatus vanhoihin verhoihin kääriytymisestä elämänsä todennäköisesti juhlallisimmassa tilaisuudessa ei huoleta Santikkoa. Hän on ylpeä saadessaan kantaa aidosti satakuntalaista kokonaisuutta yllään.

– Kierrätys ja mukavuus yhdistyvät puvussa täydellisesti. Ehkä tämä saa lyhennettynä vielä käyttöikää muissa juhlissa. Ja korvakorut lunastan itselleni ihan vain fiilistelykäyttöön. Niin voin aina muistella tätä päivää.

Lue seuraavaksi