Hyppää sisältöön

"Jos drone toimii Suomen talvessa, se lentää missä tahansa" – Myös Google pyrkii Helsingin taivaalle

Helsingin seutu on teknologiajätti Googlen ensimmäinen toiminta-alue koko Euroopassa.

Wingin kehittämät dronet voivat lentää jopa 125 kilometrin tuntivauhtia. Ne pystyvät kuljettamaan 1,5 kilon painoisen kuorman. Kuva: Wing Finland

Tavarat saattavat liikkuvat ensi keväänä Helsingin seudulla drone-lennokkien kyydissä, jos yhdysvaltalaisyritys Wingin suunnitelmat toteutuvat. Wing on osa Alphabet-teknologiajättiä (siirryt toiseen palveluun), joka on käytännössä samaa kuin Google eri yhtiöineen.

Wing kehittää tavaroiden kuljetukseen soveltuvia kauko-ohjattuja pieniä ilma-aluksia eli droneja, joiden lentoa ohjataan erityisen navigaatiojärjestelmän kautta.

Toimitusjohtaja James Burgess kertoi yhtiön suunnitelmista tänään tiistaina alkaneessa kasvuyritystapahtuma Slushissa.

Wing on aloittanut jo testilentonsa Suomessa Tampereen Teiskossa. Lennokkeja on tarkoitus testata myös Suomen haastavassa talvisäässä.

– Jos dronemme lentävät täällä Suomessa, ne lentävät missä tahansa, Burgess kertoo.

Helsingin seutu tulee olemaan Wingin ensimmäinen toiminta-alue koko Euroopassa.

– Suomalaiset ovat maailmankuuluja uusien teknologioiden nopeasta käyttöönotosta, ja siksi Suomen valitseminen ensimmäiseksi kohteeksi Euroopassa tuntui luontevalta, Burgess sanoo.

Ilmojen halki kulkeva pakettikuljetus on tarkoitus aloittaa pääkaupunkiseudulla ensi kevään aikana, mutta Wingin toiveissa on laajentaa toimintaa myöhemmin myös muualle Suomeen.

Lennokki on päästöiltään vaatimaton

Lennokin kyydissä kulkee 1,5 kilon kuorma. Se voi olla esimerkiksi ruokaa, lääkkeitä, työkaluja tai vaikkapa kahvia.

Burgess kertoo, että he haluavat kuulla, minkälaisia ajatuksia ja toiveita (siirryt toiseen palveluun) suomalaisilla on kuljetusten suhteen.

– Keräämme palautetta ja alamme kehittää toimintaa siihen suuntaan. Haluamme rakentaa tätä yhdessä kuluttajien kanssa.

Kuljetuksia tilataan mobiilisovelluksella, jonka kautta asiakkaat voivat tilata erilaisia tuotteita palveluun mukaan tulevilta yrityksiltä.

Burgessin mukaan Wingin drone-kuljetus on turvallisempi ja nopeampi vaihtoehto maalla tehtäviin kuljetuksiin verrattuna. Se on myös ympäristöystävällisempi, sillä Wingin puolentoista viime vuoden aikana suorittamat yli 60 000 testilentoa osoittavat, että dronejen päästöt jäävät 16–22 kertaa vastaavanlaisia maakuljetuksia alhaisemmiksi.

– Tämä johtuu siitä, että ne ovat sähkökäyttöisiä ja ne on suunniteltu energiatehokkaiksi. Tästä syystä myös kuluttajien kustannukset jäävät edullisiksi, toimitusjohtaja kertoo.