1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsin politiikka

Ruotsin hallitusneuvotteluissa alkanut tiivis puristus - Stefan Löfven sai lisäaikaa maanantaille

Keskustapuolue ja liberaalit neuvottelevat nyt tosissaan tuesta sosiaalidemokraattien johtamalle hallitukselle.

Stefan Löfven Kuva: Jonas Ekstromer / AFP

Ruotsiin yritetään nyt puristaa sosiaalidemokraattien johtamaa hallitusta, joka syntyisi yli blokkirajojen porvaripuolueiden keskustapuolueen ja liberaalien tuella.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja ja virkaatekevä pääministeri Stefan Löfven pyrkii ilmeisesti muodostamaan Ympäristöpuolueen kanssa vähemmistöhallituksen, jonka tukipuolueina toimisivat Vasemmistopuolue, keskusta ja liberaalit. Tukipuolueet äänestäisivät tyhjää tulevassa pääministeriäänestyksessä ja päästäisivät siten sosiaalidemokraatit valtaan ja Stefan Löfvenin pääministeriksi. Lisäksi tukipuolueet voisivat olla mukana vaikuttamassa jo tänä syksynä hallituksen budjettiesitykseen.

Puhemies antoi hallituksenmuodostaja Löfvenille aikaa ensi maanantaihin löytää hallituspohjasta ja hallituspolitiikasta ratkaisu, jonka tukipuolueet hyväksyvät.

Löfven sanoi tilanteen olevan siinä mielessä läpimurto, että tämä on ensimmäinen kerta, kun puolueet etenevät vakaviin neuvotteluihin syksyn aikana.

Keskiryhmät vaativat oikeistolaista uudistuspolitiikkaa

Löfvenin vetämiä hallitusneuvotteluja on kuvattu vaikeiksi, koska keskusta ja liberaalit ovat vaatineet sosiaalidemokraateilta selkeää käännöstä oikeaan.

Molemmat puolueet jättivät Löfvenille vaatimuslistan muun muassa veronalennuksista, työlainsäädännön muutoksista, vuokra-asuntomarkkinoista ja hyvinvointipalvelujen valinnanvapauden turvaamisesta. Ammattiyhdistysliike ja osa johtavista sosiaalidemokraateista on pitänyt vaatimuksia mahdottomina hyväksyä.

Keskustan puheenjohtaja Annie Lööf ilmoitti tiistaina, ettei sosiaalidemokraattien antama vastaus vaatimuslistaan ole lainkaan riittävä. Lööf vaatii sopimusta selkeistä uudistuksista työmarkkinoille, asuntomarkkinoille ja verotukseen.

Löfven puristuksissa – vasen vai oikea

Löfvenin hankalasta asemasta kertoo sekin, että Vasemmistoliitto on esittänyt hänelle omat poliittiset vaatimuksensa. Vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjösted on pitänyt mahdottomana, että sosiaalidemokraatit lähtisivät ajamaaan keskiryhmien vaatimaa oikeistopolitiikkaa.

Vasemmistopuolue ei ole mukana neljän puolueen, sosiaalidemokraattien, Ympäristöpuolueen, keskustan ja liberaalien välisissä neuvotteluissa.

Löfvenin onnistuminen vaatii kompromissihaluja kaikilta. Ruotsissa ei ole tottumusta Suomen kaltaisista laajoista hallituspohjista.

Puhemiehen odotetaan vievän Löfvenin esittämän hallituksen kohtalon parlamentin ratkaistavaksi ensi viikolla.

Ruotsin parlamentti voi äänestää vielä kolmeen kertaan mahdollisesta pääministeriehdokkaasta ennen kuin ajaudutaan uusiin vaaleihin.

Lue lisää:

Tuore puoluegallup: Ruotsin sosiaalidemokraattien kannatus noussut eniten syksyn vaikeiden hallitusneuvottelujen aikana