Naton pääsihteeri: Venäjän sallittava vapaa merenkulku ja pääsy Ukrainan satamiin

Nato on lisännyt jo aiemmin läsnäoloaan Mustallamerellä, mutta se ei anna Ukrainalle sotilaallista tukea.

Ukraina
Jens Stoltenberg
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.Rick Findler / EPA

Ukrainan ja Venäjän välinen Asovanmeren selkkaus on hallinnut sotilasliitto Naton ulkoministereiden kokousta Brysselissä.

Venäjän ja Ukrainan välit kiristyivät viime viikolla, kun Venäjän erikoisjoukot kaappasivat kolme ukrainalaisalusta miehistöineen Krimin niemimaan edustalla. Nato vaati ukrainalaisten merimiesten ja alusten vapauttamista.

Ukraina on pyytänyt sotilaallista tukea, mutta Nato suostuu antamaan vain poliittista tukea.

– Venäjän on sallittava vapaa merenkulku ja pääsy Ukrainan satamiin, kommentoi Naton norjalainen pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Stoltenberg kertoo, että vastauksena Venäjän aggressiivisiin toimiin Nato on lisännyt merkittävästi läsnäoloaan Mustanmeren alueella viime vuosina, niin maalla merellä kuin ilmassakin.

– Nato-alukset partioivat säännöllisesti harjoituksissa Mustanmerellä. Naton alukset ovat viettäneet tänä vuonna 120 päivää Mustallamerellä. Vuotta aikaisemmin määrä oli 80 päivää, Stoltenberg sanoi.

Ukraina ilmoitti tiistaina, että se aloittaa uudelleen viljalähetykset Asovanmereltä. Reitti oli saarrettuna kymmenisen päivää sen jälkeen, kun Venäjä kappasi ukrainalaisalukset.

Nato-kokouksessa puitiin myös Venäjän ja Yhdysvaltojen välistä ohjuskiistaa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ilmoitti, että Yhdysvallat antaa Venäjälle 60 päivää aikaa noudattaa keskimatkan ohjukset kieltävää INF-sopimusta. Muuten Yhdysvallat vetäytyy sopimuksesta.

Sopimus on estänyt asevarustelukierteen. Sen purkautuminen voisi tuoda uusia ydinaseita Eurooppaankin.

Lue myös:

Näin Venäjä on varustautunut Krimillä sotilaallisesti: "Riittänee alueen puolustamiseen"

Tilanne jännittynyt Mustallamerellä – Venäjä valtasi Ukrainan laivaston aluksia, Ukraina harkitsee poikkeustilan julistamista

Lähteet: Reuters, AP