Yhdysvallat uhkaa irtautua ydinasesopimuksesta ellei Venäjä ryhdy noudattamaan sitä

Sopimus on estänyt asevarustelukierteen. Sen purkautuminen voisi tuoda uusia ydinaseita Eurooppaankin.

ydinaseet
Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo osallistui Naton ulkoministerikokoukseen Brysselissä.
Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo osallistui Naton ulkoministerikokoukseen Brysselissä.Olivier Hoslet / EPA

BrysselYhdysvallat aikoo irtautua keskimatkan ydinaseita rajoittavasta sopimuksesta. Ulkoministeri Mike Pompeo sanoi Nato-kokouksen yhteydessä, että maa sanoutuu irti sopimuksesta 60 päivän kuluttua, ellei Venäjä sitä ennen ryhdy noudattamaan sitä.

Yhdysvaltain mukaan Venäjän kehittelemä uusi SSC-8-ohjus rikkoo ns. INF-sopimusta, joka kieltää keskimatkan eli 500 – 5 500 kilometrin kantaman ohjukset.

– Toivomme että he muuttavat suuntaa. Mutta tähän saakka emme ole nähneet siitä mitään merkkejä, Pompeo sanoi Venäjän toiminnasta.

Pompeo korosti, että Yhdysvallat aikoo noudattaa sopimusta 60 päivän ajan. Hän jätti avoimeksi, mitä sen jälkeen tapahtuu.

– Olemme mukana sopimuksessa, jossa on kaksi osapuolta. Vain toinen niistä noudattaa sitä. Se ei ole sopimus, vaan pelkkää itsehillintää, eikä ole enää strategisesti järkevää jatkaa tässä asetelmassa, Pompeo sanoi.

Varoajan jälkeen käynnistyy vielä puolen vuoden irtautumisaika, jonka päätyttyä Yhdysvallat olisi virallisesti sopimuksen ulkopuolella. Käytännössä sopimuksesta irtautuminen tarkoittaisi, että Yhdysvallat voisi sijoittaa Eurooppaan uusia keskimatkan ydinaseita, jotka on siis nyt kielletty. Pompeo vakuutti, että eurooppalaisia kuunnellaan jos sopimuksesta lopulta irtaudutaan.

Pompeo sai ulkoministerikokouksessa Naton muut jäsenmaat tukemaan Yhdysvaltain kantaa. Kokous hyväksyi julkilausuman, jonka mukaan liittouma tukee vahvasti Yhdysvaltain johtopäätöstä.

Venäjä kiisti Yhdysvaltain ja Naton väitteet sopimusrikkomuksesta. Ulkoministeriön tiedottajan mukaan Venäjä noudattaa pykäliä "tiukasti".

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan 60 päivän aikajakso aiotaan käyttää diplomatiaan, jolla Venäjä taivutetaan jälleen noudattamaan sopimusta.

– Venäjällä on nyt viimeinen tilaisuus palata noudattamaan INF-sopimusta. Mutta meidän on myös ryhdyttävä valmistautumaan maailmaan ilman sopimusta, Stoltenberg sanoi.

Lue lisää:

Naton pääsihteeri: Venäjän sallittava vapaa merenkulku ja pääsy Ukrainan satamiin