Asiantuntijat A-studiossa: Suomessa ei oteta yksinäisyyttä tarpeeksi vakavasti, poliitikot eivät aja yksinäisten asioita

Joka viides suomalainen kärsii yksinäisyydestä ajoittain ja joka kymmenennellä yksinäisyys on pysyvä olotila. Professori uskoo, että yksinäisten määrä tulee kasvamaan tulevina vuosina.

yksinäisyys
Yksinäisten Suomi
Yksinäisten Suomi

Ylen A-studiossa puhuttiin tiistaina yksinäisyydestä, joka on suomalaisten uusi kansansairaus. Voit katsoa koko keskustelun klikkaamalla kuvaa. Joka viides suomalainen kärsii yksinäisyydestä ajoittain ja joka kymmenennellä yksinäisyys on pysyvä olotila.

Yksinäisyystutkija, professori Niina Junttila Turun yliopistosta uskoo, että suomalainen puhumattomuuden kulttuuri ja asian salailu ovat syitä sille, miksi yksinäisyys on kasvanut Suomessa. Hänen mukaansa yksinäisyyttä vähätellään.

– Suomessa ollaan hiljaa ja asia salataan. Kun se pidetään itsellä, tulee ajatuksia, että olen jotenkin huono tai puutteellinen, Junttila pohtii.

HelsinkiMissiolla linjat ovat tukkeutuneet yksinäisten soitoista, asiantuntija Maria Rakkolainen Helsinki Missiosta kertoo.

Britanniaan on perustettu yksinäisyysministerin virka

Professori Niina Junttila uskoo, että yksinäisyys tulee voimakkaasti lisääntymään Suomessa tulevaisuudessa. Tämä on hänen mukaansa trendi muuallakin maailmassa.

Junttila sanoo, että mallia voisi ottaa Iso-Britanniasta, jossa on puututtu ongelmaan panostamalla rahaa yksinäisyyttä torjuviin järjestöihin ja perustamalla yksinäisyysministerin virka.

– Yksinäisyyteen puuttuminen ei ole mahdotonta. Meillä on kyllä keinoja sekä yhteiskunnallisesti että yksilötasolla. Meidän pitäisi nähdä asia ja tehdä jotakin eikä vähätellä sitä. Usein me odotamme sitä, että ongelmasta tulee iso, Junttila sanoo.

Rakkolainen sysää painetta myös päättäjien suuntaan siitä, että yksinäisyyteen ei reagoida tarpeeksi.

– Eipä moni poliitikkokaan ota asiakseen ajaa yksinäisten asioita. Tämä aiheuttaa myös sen, että he ovat näkymättömiä, Rakkolainen sanoo.

Yksinäisyys lisää tutkimusten mukaan riskiä sairastua masennukseen. Professori Junttila sanoo, että yksinäisillä on yli 10-kertainen riski sairastua ahdistuneisuuteen, masennukseen tai muihin mielenterveyden ongelmiin.

– 22 prosenttia todennäköisempää on ennenaikainen kuolema ihmisillä, jotka on ollut pitkään yksinäisinä. Yksinäisyys lisää sydän- ja verisuonisairauksia ja ylipainon riskiä, Junttila luettelee.

Lue lisää:

"Haluaisin vain kuolla pois, en keksi muuta" – Kuusi tarinaa yksinäisyydestä eri puolelta Suomea

Leskeksi jäänyt Pirkko Tuomaala oli yksin, muttei yksinäinen – moni kuitenkin on, vaikka ongelmaa voisi hoitaa jopa kupillisella kahvia

Katri Saarikiven kolumni: Yksinäisyys näkyy aivoissa

Joka kymmenes kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalainen on yksinäinen – kännykkä saa yksinäisyyden tuntumaan entistä pahemmalta