Meksikon presidentti haluaa totuuskomission selvittävän 43 kadonneen opiskelijan kohtalon

Kadonneiden opiskelijoiden tapausta tutkinut kansainvälinen asiantuntijaryhmä totesi vuonna 2016, että Meksikon hallitus hankaloitti aktiivisesti ryhmän tutkintaa.

Kadonneet opiskelijat
Kadonneiden opiskelijoiden omaiset osoittavat mieltään Mexico Cityssä.
Kadonneiden opiskelijoiden omaiset ovat järjestäneet säännöllisesti mielenosoituksia tragedian johdosta.Sashenka Gutierez / EPA

Meksikon tuore presidentti Andrés Manuel López Obrador haluaa totuuskomission selvittävän vuoden 2014 tapausta, jossa 43 opiskelijaa katosi Etelä-Meksikossa.

Opettajiksi opiskelevat nuoret katosivat, kun he olivat palaamassa Igualan kaupungissa järjestetystä mielenosoituksesta syyskuussa 2014.

Meksikon viranomaisten mukaan korruptoitunut poliisi sieppasi opiskelijat ja luovutti heidät huumekauppiaille. Virallisen johtopäätöksen mukaan huumekauppiaat tappoivat uhrinsa ja polttivat ruumiit.

Tapausta tutki vuonna 2016 kansainvälinen asiantuntijaryhmä. Sen mukaan Meksikon hallitus hankaloitti aktiivisesti ryhmän tutkintaa.

Opiskelijaryhmän katoaminen ja tapauksen tutkinnan leväperäisyys aiheutti laajaa paheksuntaa Meksikossa ja muualla maailmassa.

Katoamistapauksen avaaminen uudelleen oli López Obradorin keskeinen vaalilupaus. Hän allekirjoittikin määräyksen totuuskomission perustamisesta ensimmäisenä päivänään presidenttinä.

Aiheesta lisää:

Raportti: Meksiko vaikeutti selvitystä kadonneista opiskelijoista – epäiltyjä kidutettu

Aiheesta muualla:

Mexico missing students: New president creates truth commission (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP