Uskon puute USA:n ja Kiinan kauppaneuvotteluihin romahdutti New Yorkin pörssit – ”kiinalaiset ärsyyntyneitä Trumpin hallinnon kommenteista”

Kiina ja Yhdysvallat vaikuttavat olevan erimielisiä siitä, mistä maiden presidentit sopivat neuvotteluissaan Buenos Airesissa.

Kauppasota
Meklari New Yorkin pörssissä.
Meklari New Yorkin pörssissä.Justin Lane / EPA

Sijoittajilta puuttuu usko Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodan ratkeamiseen, mikä painoi tiistaina pörssit jyrkkään alamäkeen New Yorkissa. Lisäksi tiedot Yhdysvaltojen talouskasvun hidastumisesta painavat sijoittajia.

Vielä maanantaina pörssikurssit piristyivät, kun Yhdysvaltojen ja Kiinan presidentit ilmoittivat välirauhasta maiden välisessä kauppasodassa.

Tiistaina New Yorkin pörssin Dow Jones Industrial -indeksi päätyi yli 3,1 prosentin laskuun. Nasdaq Composite -indeksi puolestaan sukelsi 3,8 prosenttia.

Presidentti Donald Trumpin julkaisemat Twitter-viestit eivät olleet omiaan tuomaan uskoa sijoittajiin. Trump uhkasi useissa viesteissään läiskäistä lisämaksuja kiinalaistuotteille, mikäli Kiina ei tee merkittäviä muutoksia kauppapolitiikassaan.

– Presidentti Xi ja minä haluamme tämän diilin toteutuvan ja niin todennäköisesti tapahtuukin. Mutta älkää unohtako, olen tariffien mies, Trump tviittasi.

Vielä viikonvaihteessa Trump luonnehti presidentti Xi Jinpingin kanssa neuvottelemaansa sopimusta uskomattomaksi ja yhdeksi suurimmista diileistä ikinä.

Trump ilmoitti myöhemmin, että Kiina on sopinut ostavansa Yhdysvalloilta merkittävän määrän muun muassa maatalous- ja teollisuustuotteita. Lisäksi presidentti ilmoitti, että Kiina poistaa kaikki tullimaksut Yhdysvalloissa valmistetuilta autoilta.

Kiina ei ole vahvistanut kumpaakaan väitettä. Kiinalaiset eivät ole edes vahvistaneet sitä, että presidentit olisivat sopineet 90 päivän aikalisästä, jonka kuluessa maat pidättäytyvät uusista tulleista. Kiina on aiemmin sanonut, että osapuolet pidättäytyvät uusista tullikorotuksista tammikuun 1. päivästä alkaen antamatta mitään aikahaitaria.

Trumpin hallinnon ulostulot ärsyttävät Kiinassa

Trumpin talousneuvonantaja Larry Kudlow myönsi tiistaina, ettei Kiinan kanssa oltu tosiasiassa sovittu autotullien poistamisesta. Kudlow kuitenkin kertoi odottavansa Kiinan toimivan lopulta näin hyvän tahdon eleenä.

Yhdysvaltain aiemman hallinnon virkamies kertoo Washington Postille (siirryt toiseen palveluun), että kiinalaisviranomaiset ovat olleet hämmentyneitä ja ärsyyntyneitä Valkoisen talon ristiriitaisista ulostuloista presidenttien neuvottelujen jälkeen.

Virkamies kertoo olleensa yhteydessä kiinalaisiin asian tiimoilta.

– Näin ei toimita kiinalaisten kanssa. Myönnytyksiä ei julisteta voitonriemuisesti julkisuudessa. Se on vain silkkaa hulluutta, hän kertoo.

Kiinalaisia häiritsi jo ennen Buenos Airesin neuvotteluja Trumpin paikkansa pitämättömät kommentit, joiden mukaan Kiina olisi hankkiutunut eroon Made in China 2025 -ohjelmasta, jonka tarkoitus on parantaa ja tehostaa Kiinan teollisuutta.

Trumpin hallinto on puolestaan katsonut, että ohjelma vahingoittaa yrityksiä Yhdysvalloissa.

Aiheesta lisää:

Trump: Kiina alentaa tai poistaa yhdysvaltalaisautoja koskevat tuontitullit

Yhdysvallat ja Kiina edistyivät neuvotteluissaan tulehtuneista kauppasuhteista – uusia tulleja ei aseteta vuodenvaihteen jälkeen

Trumpin kauppapolitiikka kuristaa soijantuottajia ja koettelee uskoa presidenttiin kannatuksen ydinalueilla – "Jos voitolliseksi ei päästä parissa vuodessa, moni voi hakea muutosta"

Aiheesta muualla:

U.S. stocks are battered in one of their worst days of 2018 as U.S.-China trade deal appears to sputter (siirryt toiseen palveluun)